Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Podvodník neoprávněně inkasoval od státu téměř dva miliony korun za fiktivní ubytování uprchlíků z Ukrajiny

Téměř dva miliony korun získal podvodem od státu dvaapadesátiletý podnikavec z Rokycanska. Zneužil humanitární krizi v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na Ukrajině. Peníze inkasoval neoprávněně při proplácení bezplatného ubytování pro válečné uprchlíky. Za to mu hrozí až osm let vězení.

Kriminalisté muže stíhají za podvod. Muž je podezřelý z toho, že na základě veřejnoprávní smlouvy mezi jeho spolkem a Plzeňským krajem uplatňoval nárok na paušální náhradu nákladů za ubytování uprchlíků z Ukrajiny. „V téměř třiceti případech podal žádost o proplacení bezplatného ubytování pro uprchlíky a neoprávněně za to čerpal úplatu, ačkoliv se osoby zdržovaly na jiné adrese, než která byla uvedena ve smlouvě. Na základě nepravdivých údajů uvedených do žádostí o příspěvek si tak přišel na více než jeden milion sedm set tisíc korun,“ informovala mluvčí policie Dagmar Brožová.

Škodu způsobil stíhaný muž České republice v zastoupení Krajského úřadu Plzeňského kraje. Podle ustanovení trestního zákoníku hrozí za spáchání tohoto zločinu trest odnětí svobody na dva roky až osm let.

Dosluhující hejtman Rudolf Špoták (Piráti) řekl, že policie kraj oslovila s tím, že případ prošetřuje. „Poskytli jsme jí součinnost a v současnosti s tímto poskytovatelem budeme ukončovat smluvní vztah," uvedl. Podle něj je to jediný takový případ, který kraj v souvislosti s poskytováním ubytování pro uprchlíky s policií řešil.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, ubytování uprchlíků, uprchlíci z Ukrajiny, humanitární krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník neoprávněně inkasoval od státu téměř dva miliony korun za fiktivní ubytování uprchlíků z Ukrajiny  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.