Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Úterý 8. října 2024  |  Svátek má Věra
Bez reklam

Jméno má po letech mrtvý muž sražený vlakem. Policie už také znají muže, jehož lebka se našla v lese

Mrtvý muž sražený lokomotivou získal po dlouhých letech konečně své jméno. Stalo se tak díky nové mezinárodní databáze I-FAMILIA, podrobnému zkoumání pozůstatků i porovnávání DNA. A není to jediný případ, díky kterému se podařilo kriminalistům v Plzeňském kraji zjistit totožnost neznámé mrtvé osoby po nálezu ostatků. Policisté už znají také jméno mrtvého, jehož lebka se našla v lese.

„Rokycanští kriminalisté od roku 2009 evidovali případ sebevraždy muže nezjištěné totožnosti, kterého srazila lokomotivou rychlíku na trati Plzeň – Praha v katastru Rokycan. Střet nepřežil. Jednalo se o staršího muže, který svévolně vstoupil před jedoucí vlak a nijak nereagoval na výstražné zvukové znamení lokomotivy,“ popsala první případ mluvčí policie Dagmar Brožová.

Od roku 2014 vyšetřovali kriminalisté nález lidské lebky a kosterních pozůstatků v lesním porostu u Kladrub na Rokycansku. Poté se podařilo v roce 2019 nalézt lidskou spodní čelist. Zkoumáním bylo zjištěno, že se jedná o pozůstatky jedné a té samé osoby. Byl stanoven profil DNA. Příčinu smrti nebylo možné určit, ale nebyly zjištěny žádné podezřelé okolnosti úmrtí na našem území.

„Profily DNA lze nově porovnávat v informačním systému I-FAMILIA, jehož zřizovatelem a správcem je Interpol. Databáze byla vytvořena pro potřeby mezinárodní spolupráce pro pátrání po pohřešovaných osobách. Jedná se o systém umožňující celosvětové porovnání dat DNA biologicky příbuzných osob s pohřešovanou osobou s neidentifikovanými lidskými pozůstatky,“ popsala nový policejní nástroj mluvčí Brožová.

Databáze se podle jejích slov využívá výhradně ve spojení s pohřešovanými osobami, není propojena ani neporovnává DNA s databázemi osob stíhaných. Vložení záznamu DNA biologicky příbuzného pohřešované osoby je dobrovolné a je podmíněno souhlasem, který lze kdykoliv odvolat. V případě odvolání souhlasu nebo potvrzení nalezené shody anebo uplynutí maximální doby 20 let jsou údaje z databáze I-FAMILIA vymazány.

V těchto dnech kriminalisté obdrželi zprávu z Interpolu Bratislava, že muž, který spáchal sebevraždu skokem pod vlak v roce 2009, byl ztotožněn. Stalo se tak na základě porovnání vzorku DNA syna pohřešovaného, jehož vzorek byl do databáze profilů vložen letos. Jednalo se o muže bez domova. Stejně tak se nyní podařilo objasnit také případ nálezu kosterních ostatků z roku 2014. Kriminalisté byli vyrozuměni z národní centrály Sirene Rumunsko, že byla zjištěna totožnost díky shodě DNA s profilem matky pohřešovaného muže, který byl v Rumunsku podezřelý z násilné trestné činnosti.

„Oba tyto případy dokazují, že kriminalisté se pátrání po pohřešovaných věnují neustále, mnohdy několik roků. Mezinárodní databáze při srovnávání vzorků DNA pak pomáhá identifikovat pohřešované osoby a lidské pozůstatky. Pátrání z důvodu zjištění totožnosti se poté odvolá. Rodinám pohřešovaných jsou tak zároveň poskytnuty odpovědi, na které čekají někdy i spoustu let,“ doplnila mluvčí Brožová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anh Tuan Tran

Štítky nová databáze, databáze I-FAMILIA, mezinárodní databáze, mrtvý muž, sražený muž, sebevrah skočil před vlak, nález lebky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jméno má po letech mrtvý muž sražený vlakem. Policie už také znají muže, jehož lebka se našla v lese  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.