Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi za zmanipulování zakázky ministerstva vnitra za 38 milionů korun

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v souvislosti s veřejnou zakázkou, kterou v roce 2017 zadalo za necelých 38,8 milionu korun ministerstvo vnitra a týkala se projektu simulace zásahů u leteckých nehod. Viní je ze zneužití pravomoci úřední osoby a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Obžalován byl také náměstek generálního ředitele hasičů a šéf katedry trestního práva na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni.

Web Seznam Zprávy připomněl, že v kauze je stíhána bývalá ředitelka pražské Fakultní nemocnice Bulovka Andrea Vrbovská a někdejší náměstkyně ministerstva vnitra Monika Pálková. Obžalován byl také náměstek generálního ředitele hasičů a šéf katedry trestního práva na Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni František Vavera, kterého šéf hasičů Vladimír Vlček kvůli tomu podle serveru Novinky.cz odvolal z funkce.

"Náměstek Vavera mě informoval o tom, že obdržel vyrozumění o podání obžaloby. Moje další kroky jsou tedy takové, že ho k 30. září odvolávám z funkce náměstka," řekl webu Vlček. Čtvrtým obžalovaným je podle médií někdejší šéf ústavu letectví ČVUT Stanislav Szabo, který učil na Technické univerzitě v Košicích.

O návrhu obžaloby policie informovala před rokem, pachatelé podle ní v zadávacím řízení zjednali výhodu třem vysokým školám. V kauze byl obviněn i pedagog Dopravní fakulty Univerzity Pardubice Vladimír Němec, který se žalobcem ale uzavřel dohodu o vině a trestu. Tu na konci května schválil soud a uložil mu peněžitý trest ve výši tři miliony korun za to, že spolu s dalšími zmanipuloval veřejnou zakázku ministerstva vnitra.

Podle verdiktu soudu se skupina dohodla, že vymyslí projekt pro tým složený ze členů univerzit a prosadí ho jako předmět zakázky na vnitru. Za hlavní organizátorku a koordinátorku trestného činu soud tehdy označil Vrbovskou. Němec pak spolu s dalšími projekt s názvem Simulace zásahu u leteckých nehod vymysleli. Podle Novinek.cz se projekt týkal vytvoření metodiky výcviku hasičů a návrhu trenažéru pro jejich zasahování u leteckých nehod. Součástí zakázky byl i požadavek vytvořit postupy a k tomu i směrnice a studijní materiály k výcviku a tréninku hasičů na scénáře letecké nehody, dále vytvoření softwarové podpory výcviku a tréninku hasičů na simulátoru.

Seznam Zprávy doplnil, že advokát Vrbovské opakovaně odmítl případ komentovat a Pálková se podle svého advokáta Martina Dostála cítí nevinná. Vrbovská je obviněna také v kauze zakázky na nákup lineárních urychlovačů ve Fakultní nemocnici Bulovka za 160 milionů korun. Spolu s ní v ní čelí trestnímu stíhání i bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. Žena také přijala podmíněný trest a peněžitý trest v dalším případu údajných manipulací se zakázkami na Bulovce.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zmanipulovaná zakázka, ministerstvo vnitra, obžaloba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi za zmanipulování zakázky ministerstva vnitra za 38 milionů korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.