Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Gangy sběračů borůvek drancují lesy v NP Šumava. Strážci jim rozdali pokuty za více než čtvrt milionu korun

Hned několik organizovaných gangů bezohledných sběračů borůvek dopadli během posledních dvou týdnů přímo při činu strážci Národního parku Šumava. Skupinám udělili pokuty převyšující čtvrt milionu korun. Sběrači z lesa odváží tisíce litrů nasbíraných borůvek, vjíždějí svými auty na účelové komunikace do zákazů vjezdů, ale i do klidových zón.

Jedna skupina sběračů borůvek přitom za jediný den dokáže nasbírat okolo 300 litrů borůvek. Borůvek však letos dozrálo méně, než je obvyklé. V nižších polohách je poničily jarní mrazy a tak se vyskytují převážně ve vyšších částech Šumavy. „Každý rok, když začne sezóna sběru borůvek, řešíme desítky porušení pravidel. Hlavně co se týká špatného parkování a vjezdů za zákazy vjezdů na účelové komunikace. To co se ale rozpoutalo letos, jsme však ještě nezažili,“ hodnotí aktuální sezónu sběru borůvek vedoucí strážní služby Vít Chlada.

„Prakticky na celém území národního parku skoro denně řešíme neoprávněné vstupy do klidových zón, vjezdy na lesní cesty do klidových zón osobními auty a sběr nadměrného množství borůvek v podstatě stejných skupin lidí. V počátku jsme přestupky řešili domluvou a pokutami v řádech nižších tisíců korun. Jelikož se ale jedná u většiny sběračů o opakované porušení zákona o ochraně přírody, pokuty se pohybují už v řádech desítek tisíc korun,“ doplňuje.

„Navíc ještě řešíme jeden případ ekologické havárie, kdy tito sběrači borůvek na jedné lesní cestě procházející přírodní zónou, nelegálně projížděli osobním autem a prorazili olejovou vanu, ze které vyteklo několik litrů motorového oleje. V tomto případě hodnotíme poškození předmětu ochrany přírody, a pokud rozsah poškození přírody naplní znaky trestného činu, bude podáno trestní oznámení,“ informuje o jednom závažném případu porušení zákona náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Pazourek.

Turisté na Šumavě při sběru borůvek vstupují i na přísně zakázaná místa. Riskují tak pokuty v řádech tisíců

Turisty nerušeně sbírající borůvky za cedulí zakazující vstup do zvláště chráněné části přírody v oblasti šumavského Královského hvozdu jsme zaznamenali při výstupu na Svaroh. Rodinka, kdy minimálně jeden její člen používal česáček se pohybovala v...

Sběr borůvek organizovanými skupinami sběračů je nyní přitom natolik intenzivní, že může negativně ovlivňovat vývoj a populaci kriticky ohroženého tetřeva hlušce. „Pro tetřeva je mimořádně důležité, aby si vytvořil před zimou dostatečné energetické zásoby, respektive se co nejlépe vykrmil. Hlavní složkou jeho jídelníčku před zimou jsou právě plody brusnicovitých rostlin, zejména borůvek. Pokud si z jakéhokoli důvodu nedokáže vytvořit dostatečné tukové zásoby právě z těchto plodů, může to být pro něj v zimě doslova fatální,“ vysvětluje ornitolog Správy NP Šumava Aleš Vondrka.

Sběr lesních plodů na území Národního parku není pro vlastní potřebu zakázán. Je možné je sbírat mimo klidová území a území s omezeným vstupem. Sběr přitom musí probíhat takovým způsobem, aby nedocházelo k poškozování rostlin. „V této souvislosti žádáme veřejnost, aby sběr borůvek omezila opravdu pouze pro vlastní potřebu a plody sbírala šetrně. Děkujeme za to,“ doplnil mluvčí Správy NP Šumava Jan Dvořák.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se svolením NP Šumava

Štítky sběrači borůvek, NP Šumava, strážci NP Šumava, pokuty za sběr borůvek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gangy sběračů borůvek drancují lesy v NP Šumava. Strážci jim rozdali pokuty za více než čtvrt milionu korun  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.