Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Z kasičky na milodary, kterou střeží legendární andělíček Ošahánek, ukradl recidivista 14 Kč. Hrozí mu tříletý trest

Za svatokrádež lze s trochou nadsázky považovat vykradení kasičky na milodary, která je umístěna jen několik desítek centimetrů od proslulého andělíčka Ošahánka ve vnějších prostorách katedrály sv. Bartoloměje na plzeňském náměstí Republiky. Pachatel odcizil celkem 14 korun. A za to mu hrozí vzhledem k jeho pestré minulosti až tříletý trest vězení!

Kasička se nachází na zdi v zamřížovaném výklenku vnější oltářové strany katedrály svatého Bartoloměje. Mříž zdobí kovové hlavy andělíčků. Mezi nimi je legendární a doteky lidí vyhlazený Ošahánek, který je jedním ze symbolů města Plzně. Pro štěstí si na tohoto andělíčka sahají denně stovky lidí. A někteří své přání podpoří i peněžním darem do kasičky. Na štědrost těchto dárců spoléhal zřejmě i pětačtyřicetiletý protřelý recidivista, který se kasičku neštítil vykrást.

„Podezřelý muž z kasičky postupně vytáhl celkem 14 korun v drobných mincích. Peníze si uložil do tašky na kolo. Jeho jednání si všimla právě projíždějící hlídka policistů. Strážci zákona muže vyzvali k prokázání totožnosti a k dalším úkonům. Poté zjistili, že se jedná o recidivistu, který byl již v minulosti za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen. Nyní mu v případě prokázání viny hrozí až tři roky odnětí svobody,“ uvedla mluvčí policie Michaela Raindlová.

Andělíček Ošahánek je v Plzni legendou

Z andělíčka se stala v Plzni atrakce podobně jako z čurajícího chlapečka v Bruselu. A stejně jako on dostává i Ošahánek při různých příležitostech a událostech tematicky zaměřené oblečky. Poprvé dostal zimní výbavu v prosinci 2015, kdy byly velké mrazy. Anonymní dárci pak postupně oblékli do čepic a šál i ostatní andělíčky na mříži. V době covidu nosil Ošahánek roušku. Na sobě měl fotbalový dres FC Viktoria Plzeň a podpořil i nezávislost Tibetu. Těsně před druhým kolem prezidentské volby ho kdosi oblékl do flanelu červeno-černé barvy, který nosil i Petr Pavel.

A proč se vlastně lidí andělíčka na mříži dotýkají pro štěstí? Může za to pověst o katovi, který se v 18. století ženil. Do katedrály ovšem mistr popravčí nesměl a v kostele ho zastupoval přítel. Kat se modlil venku u bočního oltáře. Když se zvedal, přidržel se jednoho z andělů na kované mříži. Mezi lidmi se tradovalo, že všechno, čeho se dotkne kat, přináší štěstí. To neuniklo jedné měšťance, která si svůj postřeh nenechala pro sebe a legenda byla na světě. Ošahánek je prostě v Plzni fenomén a dostal se i na pohlednice, trička i další propagační předměty.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, se svolením Policie ČR, Milan Svoboda, FB Plzeňáci,

Štítky vykradl kasičku, kasička na milodary, andělíček Ošahánek, náměstí Republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z kasičky na milodary, kterou střeží legendární andělíček Ošahánek, ukradl recidivista 14 Kč. Hrozí mu tříletý trest  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.