Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Šest osob už zahynulo během letošních prázdnin při nehodách na silnicích v Plzeňském kraji

Za loňské letní prázdniny evidovali policisté na silnicích v Plzeňském kraji celkem 770 dopravních nehod. Zahynulo při nich sedm osob. Téměř stejný počet dopravních nehod, kde vyhasl lidský život, mají letos bohužel již k 1. srpnu 2024. Během prázdnin k tomuto datu zemřelo šest osob.

„Obzvláště nepříznivá je statistika za uplynulých devět dní, od minulé středy do čtvrtka tohoto týdne, kdy máme pět dopravních nehod s těmi nejzávažnějšími ztrátami,“ informovala mluvčí policie Hana Kroftová. K první dopravní nehodě došlo minulou středu na dálnici D5, kde se řidič neměl věnovat řízení a narazil do stojícího nákladního vozidla v koloně. V neděli řidič osobního vozidla z dosud nezjištěných důvodů přejel do protisměru, kde následně vyjel mimo komunikaci a narazil do stromu.

Ve středu tohoto týdne se staly hned dvě tragické dopravní nehody. V obci na Plzeňsku řidič osobního vozidla neměl dát přednost řidiči jedoucímu po hlavní komunikaci a došlo ke střetu vozidel a na Klatovsku došlo ke smrtelnému zranění řidiče, jenž opravoval autobus, který se rozjel a srazil ho. Včera pak řidič na Tachovsku přejel do protisměru, kde se vozidlo střetlo s protijedoucím vozidlem.

„Stejně neuspokojivá je statistika smrtelných dopravních nehod za období od začátku roku k dnešnímu dni, kdy evidujeme celkem 26 dopravních nehod, které si vyžádaly lidský život,“ uvedla mluvčí policie.

V loňském roce evidovali policisté celkem 4610 dopravních nehod (což je nárůst o 720 dopravních nehod oproti roku 2022). K tomu dalších 4391 dopravních nehod, které nepodléhají oznamovací povinnosti a jsou zpracovávány na záznam o dopravní nehodě (tzv. euroformulář). „Z uvedených statistik máme celkem 1388 dopravních nehod s následky na životě nebo na zdraví. Na silnicích našeho kraje v souvislosti s těmi nejtragičtějšími dopravními nehodami vyhaslo celkem 27 lidských životů, což je v porovnání s rokem předloňským o čtyři osoby méně a jedná se o nejpříznivější výsledek posledních pěti let,“ řekla Hana Kroftová.

Hlavní příčiny dopravních nehod zůstávají dlouhodobě stejné. Nejčastější příčina spočívá v nesprávném způsobu jízdy, kam řadíme nevěnování se řízení, jako druhá nejčastější příčina následuje nepřiměřená rychlost, poté nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. V loňském roce u 319 dopravních nehod byl viník pod vlivem alkoholu nebo omamné nebo psychotropní látky (meziročně došlo k poklesu o 13 případů).

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky smrtelné nehody, počet nehod, tragická nehoda, statistika nehod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šest osob už zahynulo během letošních prázdnin při nehodách na silnicích v Plzeňském kraji  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.