Počasí dnes30 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Policie stíhá bývalého děkana za vyplácení vysokých částek stipendií. Peníze mu pak studenti vraceli na jeho účty

Bývalého děkana Fakulty zdravotnických studií ZČU obvinili policisté ze spáchání přečinů porušení povinnosti při správě cizího majetku. Toho se měl dopustit tím, že uděloval stipendia studentům bez ohledu na jejich studijní výsledky. Část peněz mu poté měli studenti vracet. Neoprávněně tak měl získat pro vlastní potřebu 660 tisíc korun.

„Plzeňští kriminalisté po dlouhém a pečlivém prověřování zahájili trestní stíhání osmatřicetiletého muže. Z pozice děkana fakulty v době nejméně od února 2019 do června 2022 vydával po předchozí dohodě se studenty rozhodnutí o přiznání mimořádných stipendií různým studentům bez adekvátního důvodu. Případně z důvodu oprávněného, avšak v přemrštěné výši,“ informovala mluvčí policie Dagmar Brožová.

Bývalý děkan tak činil vědomě s tím, že navýšenou a v některých případech celou přiznanou částku, si nechá od příslušného studenta vyplatit v hotovosti. Peníze si nechal posílat na vlastní bankovní účet nebo na bankovní účet jiné osoby, se kterou je spřízněn. Peníze měl posílat i jiné osobě jako odměnu za provedené služby. „To vše se dělo v hrubém rozporu se smluvním ujednáním se svým zaměstnavatelem. Porušil smluvně převzatou povinnost opatrovat nebo spravovat cizí majetek a obohatil se nejméně o 660 tisíc korun. Hrozí mu trest odnětí svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitý trest,“ uvedla policejní mluvčí.

O případu informovala redakce Plzeňské Drbny už loni v únoru, kdy se celá kauza na západočeské univerzitě provalila. Rektor Západočeské univerzity v Plzni Miroslav Holeček tehdy vyzval děkana Fakulty zdravotnických studií k rezignaci. Ten závažná podezření související s udělováním stipendií na fakultě odmítal, ale výzvu k rezignaci přijal.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky ZČU, bývalý děkan vyplácel stipendia, stipendium, studenti vraceli stipendia

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie stíhá bývalého děkana za vyplácení vysokých částek stipendií. Peníze mu pak studenti vraceli na jeho účty  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.