Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kolotočář na pouti surově napadl a zranil dvě Ukrajinky. Před soudem odmítl vinu a připustil jen pošťuchování

Dvě ukrajinské ženy surově napadl a zranil při loňské pouti v Plasích na Plzeňsku devětačtyřicetiletý kolotočář. Majitel pouťových atrakcí si v pondělí u plzeňského okresní soudu vyslechl obžalobu z ublížení na zdraví, výtržnictví a násilí proti skupině obyvatel i proti jednotlivci. Před soudem muž svoji vinu odmítl. Nenávistných výpadů proti Ukrajincům se podnikatel měl dopouštět ještě před incidentem v Plasích.

Obžalovaný Zdeněk H. před soudem připustil, že mezi ním a ukrajinskými ženami vznikla hádka a pošťuchování. Kategoricky odmítl použití kopů a hrubé síly vůči ženám, jednoznačně odmítl i rasově motivované jednání kvůli národnosti žen. Za žalované skutky mu hrozí až pětileté vězení.

Incident se odehrál 13. srpna večer na končící víkendové pouti v Plasích. Kolotočář chtěl podle obžaloby vjet autem do areálu pouti, ženy sedící u bruslařské dráhy mu ale překážely. Když neuhnuly a muž zjistil, že jsou z Ukrajiny, začal jim rasisticky vulgárně nadávat, tvrdí státní zástupkyně. „Následně přišel až k poškozeným a bezdůvodně nejméně třikrát udeřil otevřenou dlaní do obličeje poškozenou," stojí v obžalobě.

Napadená čtyřiačtyřicetiletá cizinka se bránila a když se jí podařilo Holzknechta odstrčit, nastoupila do jeho auta a chtěla vzít klíčky ze zapalování. Obžalovaný se ji snažil vytáhnout z auta za vlasy. Druhá, čtyřiatřicetiletá žena ho zezadu chytla za oděv a praštila ho rukou do zad a krku. „Na což obviněný reagoval tím, že ji nejméně dvakrát udeřil rukou sevřenou v pěst do obličeje, poškozená upadla na trávník a zůstala bezvládně ležet," řekla žalobkyně.

Průběh celé události popsaly i napadené ženy. „Šly jsme s dětmi na kolotoče. Pak jsme si sedly s Lily na obrubník a povídaly si. Zastavila u nás starší Škoda Octavia s přívěsným vozíkem a pán za volantem se ptal, jestli jsme z Ukrajiny. Pak poodjel pár metrů, nechal nastartované auto a vrátil se k nám. Nejdříve jsem dostala tři rány pěstí do tváře. Potom mě začal tahat za vlasy, abych vstala. Vzápětí se vrhl na Lily,“ popsala Tetiana, starší z dvojice Ukrajinek.

Právě její kamarádka Lily utrpěla zranění, kvůli kterým skončila v nemocnici. Tetiana vyvázla s podlitinami. Ženy u sebe měly i své děti. Útočník pak z místa ujel. Jedna z žen ale policii předala fotku jeho vozu včetně poznávací značky a zároveň muže popsala.

Obžalovaný ale takový popis události odmítl. „Takové věci jsou mi odporné a cizí, nepral jsem se 20 let a ženu bych už vůbec neuhodil," reagoval Zdeněk H. na tvrzení, že ženy bil nebo kopal. Když kvůli ženám nemohl projet se svým automobilem, řekl jim prý, aby mu uhnuly. Ženy ale podle něj reagovaly hádkou a křikem. „Asi jsme si jazykově nerozuměli, z jejich strany vznikl verbální konflikt. Zdálo se mi, že jsou v podnapilém stavu. Byla tam slovní výměna, slovní rozepře, začalo nějaké šťouchání. Domnívám se, že hlavní roli tam z jejich strany hrál alkohol," vypověděl kolotočář. Podle jeho obhájce měla mladší žena při následném lékařském vyšetření v nemocnici v krvi 2,4 promile alkoholu.

Obžalovaný dále popsal, jak starší z žen nasedla do jeho auta a on si myslel, že mu s ním chce odjet. Proto ji za ruku začal tahat ven. U incidentu se objevili další tři až čtyři lidé, jeden z nich vytáhl klíčky z auta a dal mu je, řekl u soudu. Zatímco tahal za ruku starší ženu z auta, ucítil, že na něj zezadu zaútočila mladší žena a udeřila ho do zad a do krku. „Pak jsem se otočil a ona najednou ležela dva metry ode mě, možná byla v bezvědomí. Myslel jsem si, že zakopla a spadla, " řekl u soudu obžalovaný.

Cizinky mají podle zmocněnkyně velký strach, obávají se chodit ven, setkávat se s lidmi. Bojí se poutí. Holzknecht řekl, že na pouť do Plas jezdí 30 let, nikdy neměl problémy, i na letošek má místo rezervované.

Na Ukrajince útočil už v minulosti

Nenávistných výpadů se však podnikatel měl dopouštět ještě před incidentem v Plasích. Například uživatelka Barbora Mercury na sociální síti X připomněla březnovou akci v Praze, kde jeden z demonstrantů zaútočil na projíždějící auto s ukrajinskou registrační značkou.

„Vzpomínáte si, jak v březnu po Rajchliádě napadl agresivní flastenec Ukrajince v autě? Tehdy můj tweet okomentoval nějaký Zdenek H. Koho by napadlo, že je to takové hovado, které v budoucnu zmlátí bezdůvodně dvě Ukrajinky v Plasích,“ napsala a sdílela příspěvek, pod který Zdeněk H. stručně napsal „Ukrajinský zkurv*syni“.

Podle průzkumu společnosti PAQ Research čelila agresi vůči svému původu více než polovina ukrajinských uprchlíků v Česku. Celkem 57 % dotázaných odpovědělo, že zažilo nějaký druh slovní agrese. Pět procent z nich přiznalo, že na ně někdo fyzicky zaútočil. Agresoři podle průzkumu častěji útočí na ženy než na ukrajinské muže.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky napadl Ukrajinky, surový útok, zraněné ženy, kolotočář, majitel pouťových atrakcí, ublížýení na zdraví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kolotočář na pouti surově napadl a zranil dvě Ukrajinky. Před soudem odmítl vinu a připustil jen pošťuchování  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.