Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Běsnění fanoušků po skončení finále MOL Cupu dál prověřuje policie a podle videí pátrá po násilnících

Policie pokračuje ve vyšetřování násilností, vandalství a dalšího protiprávního jednání v souvislosti s fotbalovým finále MOL Cupu z minulého týdne. Po skončení utkání mezi domácí Plzní a pražskou Spartou vnikly na hrací plochu fanoušci obou klubů, pobili se mezi sebou a někteří napadali i policejní těžkooděnce, kteří proti nim zakročili.

„Zabýváme se několika případy, které naplnily přestupkovou či trestněprávní rovinu a nadále pracujeme na vyhodnocování všech materiálů, které máme k dispozici a monitorujeme i virtuální prostředí, abychom zjistili další případné projevy protiprávního jednání. Některé z případů, kterými se nyní zabýváme, mohou být následně s ohledem na zjištění nových skutečností právně překvalifikovány,“ informovala mluvčí policie Pavla Burešová.

Policie předem upozorňovala na zákaz používání pyrotechniky na stadionu i při přemisťování na něj i po cestě z něj zpět. Přesto zaznamenala v průběhu finálového fotbalového zápasu použití pyrotechniky celkem v 11 intervalech, a to jak ze strany domácích fanoušků, tak i ze strany příznivců hostujícího týmu. Během každého úseku se použití pyrotechniky dopustilo hned několik osob najednou. „Na ustanovení osob, které se tohoto protiprávního jednání dopustily, nyní pracujeme. Po skončení utkání jsme zajistili následně dva fanoušky, kteří v Pražské ulici v Plzni použili pyrotechnické výrobky a kteří se tak dopustili přestupkového jednání,“ uvedla Burešová.

Bezprostředně po ukončení zápasu, přestože pořadatel utkání opakovaně upozorňoval na zákaz vstupu na hrací plochu, vnikli postupně na hřiště fanoušci obou týmů. Nejprve se jednalo o fanoušky domácího celku a posléze i příznivce hostujícího týmu, kteří se mezi sebou začali vzájemně napadat. Jelikož pořadatelská služba nebyla schopna této situaci zabránit, a následně zajistit na hrací ploše veřejný pořádek, bylo po požadavku zástupce bezpečnostního manažera utkání rozhodnuto o nasazení policejních těžkooděnců.

„Úkolem několika desítek policistů z našich pořádkových jednotek, včetně plzeňské zásahové jednotky, bylo kromě zajištění bezpečnosti osob, znovuobnovení veřejného pořádku i zmírnění eskalace nesportovního a nepřátelského chování. Dále se policisté snažili zabránit vzájemnému fyzického napadání fanoušků. Za velmi krátký časový úsek se nám podařilo, aby fanoušci byli opět na tribunách a nepohybovali se na hrací ploše. Tím se situace na stadionu uklidnila a nedocházelo zde k dalším atakům mezi příznivci obou fotbalových celků,“ konstatovala policejní mluvčí.

S ohledem na fyzické napadení, kterého se dopustili na hrací ploše fanoušci plzeňského celku vůči příznivci z hostujícího týmu, zahájila policie úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví. Bezprostředně po ukončení fotbalového utkání zajistili policisté celkem deset fanoušků, kteří se dopustili protiprávního jednání v rovině přestupků.

Kromě potyček, vhazovali fanoušci na hřiště po ukončení zápasu nejrůznější předměty. Od nápojových kelímků počínaje, přes toaletní papír či plastové židle konče. „I těmito případy se samozřejmě zabýváme. A to včetně vhození židle do studia České televize, zřízeného přímo na místě. Došlo také k poškození vybavení stadionu, škoda byla rovněž způsobena na 28 světelných panelech, které byly povaleny na zem. V tomto případě vedeme trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ konstatovala Pavla Burešová.

Zároveň policie zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka v souběhu s trestným činem výtržnictví. Na tričku jednoho z fanoušků, jehož totožnost již policie zná, byla zjištěna závadová symbolika.

Vyšetřování vede i pořádající FAČR

Pořadatelem domácího poháru MOL Cup byla Fotbalová asociace České republiky (FAČR). Také vedení FAČR bezprostředně po skončení finále zahájilo vlastní vyšetřování incidentů. „Vedení si vyžádalo podrobné podklady jednotlivých složek asociace, které se na organizaci utkání podílely. Ve vyhodnocení zohlední také stanoviska Policie České republiky a obou klubů. Se závěry šetření bude seznámen výkonný výbor FAČR a poté asociace také oznámí přijatá opatření," uvedla ve asociace FAČR ve svém prohlášení.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Chaloupka (ČTK), spartani.cz

Štítky FC Viktoria Plzeň, MOL Cup, domácí pohár, viktoriáni, zásah policie, vyšetřování násilností, násilí na stadionu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Běsnění fanoušků po skončení finále MOL Cupu dál prověřuje policie a podle videí pátrá po násilnících  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.