Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Surová bitka fanoušků na hřišti Viktorie bude mít dohru. Násilníci útočili i na policejní těžkooděnce

, aktualizováno 23. května 2024, 15:30

Bitkou fanoušků FC Viktoria Plzeň a pražské Sparty po vyhroceném finálovém utkání MOL Cupu se zabývá policie. Po závěrečném hvizdu pronikli příznivci obou týmů na hrací plochu, kde se pak surově porvali. Zakročit museli policejní těžkooděnci. Někteří fanoušci útočili i na ně. Vzduchem také létaly plastové židličky. Hráči i členové realizačních týmů ještě předtím utekli z hřiště do bezpečí.

„V souvislosti s včerejším fotbalovým utkáním jsme zaznamenali několik případů použití pyrotechniky nebo vhození předmětů na hrací plochu. Po utkání jsme také v Plzni zaznamenali několik potyček, kterými se nyní zabýváme. Nicméně abychom zjistili veškeré protiprávní jednání, vyhodnocujeme nyní dění před samotným utkáním, v jeho průběhu i po jeho ukončení. A to i z kamerových záznamů nebo z virtuálního prostředí,“ informovala mluvčí policie Michaela Raindlová.

„Vzhledem k tomu, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmu na hrací plochu, museli jsme vstoupit na hrací plochu s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmů. Několik fanoušků, kteří na policisty útočili, jsme přímo na hrací ploše omezili na osobní svobodě,“ uvedla mluvčí. Po utkání zaznamenali policisté v ulicích Plzně ještě několik dalších potyček mezi fanoušky.

V souvislosti s fotbalovým utkáním ošetřili záchranáři na místě několik zraněných osob. „Krajští zdravotničtí záchranáři řešili několik drobných zranění a incidentů v souvislosti s fotbalovým utkáním Plzeň - Sparta. Jednalo se například o mladou slečnu, která se nadýchala kouře z pyrotechniky, či pád menšího billboardu na jednoho z diváků v okolí stadionu. Další mladá žena utrpěla úraz kolene při odchodu ze stadionu. Žádný z účastníků utkání nebyl vážněji zraněn a nikdo není ohrožen na životě," řekl Vítězslav Sladký ze záchranné služby.

Na události po finále MOL Cupu mezi FC Viktoria Plzeň a AC Sparta Praha reagovala Fotbalová asociace České republiky, která je pořadatelem domácího poháru. „FAČR věnovala maximální úsilí tomu, aby finále MOL Cupu bylo skutečným vyvrcholením domácího poháru. Představitelé asociace se proto v minulých týdnech opakovaně sešli se zástupci fanoušků, bezpečnostními manažery i dalšími funkcionáři obou klubů, a společně se snažili nastavit taková opatření, která přispějí k hladkému průběhu finále i slavnostnímu ceremoniálu po zápase. Chtěla se tak vyhnout nedůstojným obrázkům, které v českém fotbale vidět nechceme,“ uvedla ve svém prohlášení FAČR.

Asociace proto dopředu avizovala, že vstup na hrací plochu je zakázaný. Toto bezpečnostní nařízení mělo minimalizovat riziko střetu obou fanouškovských táborů. FAČR o tom informovala prostřednictvím svých komunikačních kanálů, v médiích, informaci šířily oba kluby a několikrát zazněla i na stadionu.

Bezpečnostní služba se snažila situaci po utkání řešit bez aktivního zapojení policie. Tu o součinnost dle zákona o podpoře sportu požádal bezpečnostní manažer ve chvíli, kdy na hrací ploše reálně hrozil hromadný střet příznivců obou klubů a docházelo i k dalším výtržnostem, jako například útokům na reportéry České televize.

„FAČR událostí, které po finále nastaly, lituje, protože hrubě poškozují fotbal jako celek. Navíc v době, kdy v Česku probíhá fotbalový boom, ke kterému přispěli právě i fanoušci. Středeční události ukázaly, že snaha o kultivaci fanouškovského prostředí musí pokračovat. Asociace děkuje všem divákům, kteří nastavená pravidla respektovali. Na druhou stranu důrazně odsuzuje chování těch fanoušků, kteří se nejen na hrací ploše dopouštěli výtržností.“

Vedení FAČR bezprostředně po skončení finále zahájilo vlastní vyšetřování incidentů. "Vedení si vyžádalo podrobné podklady jednotlivých složek asociace, které se na organizaci utkání podílely. Ve vyhodnocení zohlední také stanoviska Policie České republiky a obou klubů. Se závěry šetření bude seznámen výkonný výbor FAČR a poté asociace také oznámí přijatá opatření," uvedla ve čtvrtek asociace ve svém dalším prohlášení.

Vyjádření přišlo i FC Viktoria Plzeň

Až ve čtvrtek odpoledne se k tomu, co se dělo po utkání na trávníku, vyjádřil oficiálně na svém webu i FC Viktoria Plzeň. „Při organizaci utkání jsme postupovali v souladu se všemi doporučeními a pokyny pořadatele (FAČR) a vyvinuli v této oblasti maximální úsilí. Směrem k fanouškům jsme opakovaně komunikovali, že si nepřejeme jejich vstup na hrací plochu. Mrzí nás, že přes veškeré úsilí a vyvinutou snahu došlo na trávníku k násilí, které na fotbal nepatří a nechceme ho na stadionech vidět. Vnímáme zároveň, že celý fotbal musí toto řešit, aby se podobné scény v budoucnu již nikdy neopakovaly a povedeme v tomto směru interní kroky i ve vztahu k našim fanouškům."

Po závěrečném hvizdu ve finále poháru mezi fotbalisty Plzně a Sparty se na trávník dostali fanoušci obou klubů a museli proti nim zasahovat těžkooděnci. Na hřiště nejdříve vnikli příznivci Viktorie, kteří vyprovokovali fanoušky soupeře a někteří...

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miroslav Chaloupka (ČTK), spartani.cz

Štítky FC Viktoria Plzeň, MOL Cup, domácí pohár, viktoriáni, zásah policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Surová bitka fanoušků na hřišti Viktorie bude mít dohru. Násilníci útočili i na policejní těžkooděnce  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.