Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Po finále fotbalového poháru se pobili na trávníku fanoušci Sparty a Viktorie. Zasahovali policejní těžkooděnci

, aktualizováno 22. května 2024, 22:35

Po závěrečném hvizdu ve finále poháru mezi fotbalisty Plzně a Sparty se na trávník dostali fanoušci obou klubů a museli proti nim zasahovat těžkooděnci. Na hřiště nejdříve vnikli příznivci Viktorie, kteří vyprovokovali fanoušky soupeře a někteří se i střetli. Vzduchem létaly i židličky, které házeli fanoušci Sparty. Pořadatelům tak museli přijít na pomoc policisté a zjednat pořádek. Policie zadržela několik osob.

Policisté naštěstí stačili oba znesvářené tábory fanoušků na hrací ploše oddělit, než mohl otevřený konflikt naplno propuknout. Docházelo ale k potyčkám fanoušků s policisty. Ještě předtím z hřiště utekli hráči i členové realizačních týmů. Fanoušci Sparty začali házet židle pro fotografy, jedna z nich přiletěla i na komentátorské stanoviště České televize. Policie na místě zadržela několik osob.

„S ohledem na skutečnost, že se pořadatelské službě nepodařilo zabránit vstupu fanoušků obou týmů na hrací plochu, museli jsme s ohledem na obnovení veřejného pořádku, zmírnění eskalace a zabránění vzájemného napadání fanoušků obou týmů vstoupit na hrací plochu," informovala policejní mluvčí Pavla Burešová. Několik osob, které na těžkooděnce útočily, bylo podle ní přímo na hrací ploše "omezeno na osobní svobodě".

Podle vyjádření mluvčí policisté zaznamenali několik případů použití pyrotechniky a vhození předmětů na hrací plochu. „Dění před utkáním, v jeho průběhu a po ukončení budeme vyhodnocovat, a to i z kamerových záznamů, abychom zjistili veškeré případy protiprávního jednání," uvedla Burešová. „Po utkání jsme zaznamenali v Plzni několik potyček, které řešíme. Většina fanoušků AC Sparta Praha už odjela, stále dohlížíme a zajišťujeme veřejný pořádek a monitorujeme situaci," dodala ve 22:35 mluvčí Burešová. 

„Krajští zdravotničtí záchranáři řešili několik drobných zranění a incidentů v souvislosti s fotbalovým utkáním Plzeň - Sparta. Jednalo se například o mladou slečnu, která se nadýchala kouře z pyrotechniky, či pád menšího billboardu na jednoho z diváků v okolí stadionu. Další mladá žena utrpěla úraz kolene při odchodu ze stadionu. Žádný z účastníků utkání nebyl vážněji zraněn a nikdo není ohrožen na životě," informoval Vítězslav Sladký ze záchranné služby.

Násilí odsoudili zástupci obou týmů

Dění po závěrečném hvizdu odsoudili zástupci obou klubů. „Co se stalo po zápase, úplně nevím, protože jsem byl v kabině. Jen jsem to slyšel z doslechu. Je to taková kaňka, to si nebudeme nic nalhávat. Nikdo asi nechtěl takový konec," řekl na tiskové konferenci plzeňský kapitán Lukáš Hejda.

„Nechtěl bych to moc komentovat. Myslím, že to bylo zjevné, co se stalo. Myslím, že základem je, aby se cítili v bezpečí hráči i realizační týmy. A to dnes po závěrečném hvizdu nebylo, necítili jsme se bezpečně na hřišti," prohlásil dánský trenér Sparty Brian Priske.

Český fotbal tak má další skandál. Po sobotním ligovém duelu v Mladé Boleslavi, kde si Sparta zajistila mistrovský titul, se Ligová fotbalová asociace (LFA) zabývá akcí těžkooděnců. Zasáhli proti několika fanouškům hostů, kteří vběhli na trávník. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce v reakci na sobotní události svolat pracovní skupinu složenou z policie a zástupců všech fotbalových klubů, se kterou chce otevřít nastavení bezpečnostních opatření na stadionech.

Po dnešním finále poháru, v němž Sparta porazila Plzeň 2:1, byl zásah policistů nezbytný. Na hrací plochu vnikli fanoušci obou týmů a došlo k několika bitkám. Hrozila ještě větší vlna násilí. Výtržnosti narušily i vysílání České televize, na improvizované studio na ploše dopadly židle pro fotografy, kterých se zmocnili fanoušci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš, spartani.cz

Štítky FC Viktoria Plzeň, MOL Cup, domácí pohár, viktoriáni, zásah policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po finále fotbalového poháru se pobili na trávníku fanoušci Sparty a Viktorie. Zasahovali policejní těžkooděnci  |  Fotbal  |  Sport  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.