Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Soud potvrdil onkologickému pacientovi 14 let vězení za vraždu družky. Zasadil jí devět ran nožem

Trest ve výši 14 let vězení za loňskou vraždu své přítelkyně potvrdil pražský vrchní soud pro Ladislava Ubla (66) z Rokycanska. Rozsudek je pravomocný. Muž, který podstupuje onkologickou léčbu, zaútočil na milenku v její ložnici. Devětkrát ji bodl nožem do hrudníku. Důvodem měla být skutečnost, že se s ním žena chtěla rozejít. Odsouzený se k činu přiznal. Popřel ale, že by útok plánoval. Oběť ho prý vyprovokovala.

„Poškozená zjevně chtěla vztah s obžalovaným ukončit, což je pro spáchání takového činu dostatečným motivem," konstatoval předseda odvolacího senátu Maritn Zelenka. „Obžalovaný nenabídl ani v jedné verzi svých výpovědí žádný důvod, pro který by u něj měl v dané situaci nastat afekt," doplnil k tvrzení Ubla, že čin byl okamžitou pohnutkou, nikoliv předem promyšleným skutkem. Pozůstalým má Ubl podle verdiktu vyplatit odškodné ve výši téměř čtyři miliony korun.

„Já jsem vinnej, já jsem ji zabil, já to vím. Těžko můžu říct… jak se říká, oko za oko,“ uvedl v úterý Ladislav Ubl před odvolacím senátem. Podle znalců je silně manipulativní, neempatický. V minulosti označil usmrcení přítelkyně za „politováníhodné zaškobrtnutí nepatrného charakteru“. Tvrdil také, že po první ráně, ke které ho žena vybídla, jí dalších osm zasadil proto, aby netrpěla. Vrchnímu soudu napsal před zasedáním tři dopisy, v nichž upozorňoval na svůj špatný zdravotní stav. „Apeluji na vaše sociální cítění – co bude se mnou dál?“ stálo v jednom z nich.

Proti uloženému trestu protestoval odvoláním nejen Ubl, ale i jeho dlouholetá partnerka, kterou na čas opustil kvůli později zavražděné ženě. „Žila jsem s tímhle člověkem přes 22 let, není to vrah,“ prohlásila jeho partnerka u soudu. Uvedla také, že muž měl zálibu ve sbírání nožů a že je nosil při sobě. Podle ní není agresivní.

Zavražděnou ženu našli doma její spolupracovníci

Podle soudu jel obžalovaný loni 22. května v Radnicích k rodinnému domu ženy s úmyslem ji zabít. Ubodal ji ve spánku nožem se čtrnácticentimetrovou čepelí. Žena utrpěla rozsáhlá poranění hrudníku a plic a kvůli masivnímu krvácení na místě zemřela. Podle znalce bylo sedm z devíti ran smrtelných. Po činu pachatel ujel, nůž a ženin mobil zahodil do rybníka. V další vsi se pak u kontejneru svlékl a vyhodil všechno své oblečení. Mrtvou ženu našli v domě poté, co se po ní sháněli v práci ve školní jídelně. Policie pachatele zadržela za několik hodin. Důvodem vraždy byly podle obžaloby i podle soudu přetrvávající partnerské spory, protože se žena chtěla s jejím partnerem rozejít.

U soudu obžalovaný tvrdil, že celé jeho jednání osudné noci byl zkrat trvající tři, maximálně čtyři vteřiny života. Vypověděl, že má přes 20 let partnerský vztah s ženou, která chodí denně do práce a nemá na něj moc času. Asi před třemi lety se zároveň dal dohromady s poškozenou, jejich vztah byl přátelský a sexuální. Větší spory podle něj neměli, ale byli oba konfliktní povahy a dokázali se pohádat kvůli hlouposti. Agresivní prý ale vůči ní nikdy nebyl, ani by nemohl, protože by ho snadno přeprala, protože byla silnější, tvrdil před soudem obžalovaný.

Za poškozenou ženou Ladislav Ubl podle svých slov dojížděl do jejího domu jejím autem, bydlela asi pět minut od jeho bydliště. Jezdil za ní údajně klidně i pozdě v noci, když nemohl spát. To se stalo i v kritický den, když nemohl usnout po lécích. Jel proto k milence kolem 3:00 a povídali si. Když pak chtěl odejít, řekla mu, ať jí ukáže "kudličku". Vytáhl útočný nůž, který u sebe vždy nosil. Žena si ho prohlédla a pak mu řekla: "Tak si bodni," vypověděl u soudu. Tvrdil, že ženu jednou bodl a okamžitě si uvědomil, co udělal. Další rány jí pak zasadil, aby netrpěla, řekl u soudu. Po první ráně, která prý překvapila oba, mu žena jen řekla: "Ty jsi mě zabil."

Vražednou zbraň lovili z rybníka

Po bleskovém zadržení podezřelého s ním kriminalisté provedli potřebné úkony a nadále pátrali po zbrani, kterou pachatel k usmrcení ženy použil. „Prohledávala se nejrůznější místa, a to včetně vodních ploch, kde policejní potápěči zásahové jednotky nakonec v úterý večer nalezli vražednou zbraň. Nůž si pachatel na místo činu přinesl, poté ho hodil do rybníka,“ uvedl už loni vedoucí odboru obecné kriminality krajské policie Ladislav Sluka. „Charakter zranění byl takový, že by oběti nepomohla ani rychlá lékařská pomoc,“ zdůraznil náměstek krajského policejního ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Michal Krejbich. Státní zástupce mu v obžalobě navrhuje trest 14 let se zařazením do věznice se zvýšenou ostrahou.

Ublovi hrozilo 12 až 20 let vězení. Plzeňský krajský soud mu v únoru vyměřil trest shodný s návrhem státního zástupce. Z výpovědí příbuzných i kolegyň zavražděné vyplynulo, že žena se Ubla bála – věděla, že když se s ním rozejde, zaútočí na ni.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Luboš Vrabec, Policie ČR

Štítky 14 let vězení, rozsudek, vražda, usmrtil přítelkyni, ubodal ženu, krajský soud, devět bodných ran, Radnice, vražda v Radnicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil onkologickému pacientovi 14 let vězení za vraždu družky. Zasadil jí devět ran nožem  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.