Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Soud osvobodil čtyři Čechy obžalované z obchodování s lidmi. Chudé ze západu Čech lákali na práci do Anglie

Dva muže a dvě ženy obžalované z obchodování s lidmi zprostil v pátek obžaloby plzeňský krajský soud. Podle obžaloby nejméně od března 2016 do února 2018 nalákali v ČR minimálně sedm lidí v tíživé situaci na ubytování a práci v řetězcích rychlého občerstvení ve Velké Británii. Lidem tam ale pak vzali doklady a telefony, drželi je v izolaci pod dohledem, brali jim výplaty a za práci odváděnou šest dní v týdnu jim dávali minimální kapesné. Soud dospěl k závěru, že se skutky staly. Nepodařilo se ale najít důkazy, které by potvrdily, že jednání obžalovaných naplnilo všechny zákonné znaky žalovaného trestního činu.

Za zločin v organizované skupině působící ve více státech hrozilo čtveřici obžalovaných osm až 15 let vězení. Všichni vinu odmítli. Rozsudek není pravomocný. Na vykořisťování lidí, pocházejících především z Karlovarska, se podle spisu podílel ještě jeden muž, který by podle soudu hlavním článkem skupiny. Zemřel ale dříve, než začalo trestní řízení.

Jeden sourozenecký pár podle spisu oslovoval v Česku lidi pocházející ze špatných socioekonomických podmínek a v tíživé situaci. Většinou to byli nezaměstnaní, bezdomovci, uživatelé drog či trestaní lidé. Nabízeli jim ubytování a práci ve fastfoodu v Anglii. Podle spisu jim ale lhali o podmínkách nabízené práce a pobytu, zprostředkovali jim přes skype kontakt s další dvojicí, která byla v Británii. Zajistili jim dopravu do Londýna a za to inkasovali odměnu. Když poškození dorazili do Anglie, muž jim údajně vzal doklady. Některé i napadl a sebral nebo zničil jejich telefony, aby jim znemožnil komunikaci, tvrdila obžaloba.

Zaměstnanci bydleli v rodinném domě, z něhož ale bez doprovodu nemohli vycházet. Jejich výplata za práci ve fastfoodu, kterou jedna z žen domluvila, šla ale na účty jejích kompliců. Zaměstnanci pracovali šest dní v týdnu v osmi až 14hodinových směnách a dostávali jen kapesné 20 až 100 liber jednou za 14 dní, o volném dni měli uklízet dům, tvrdil státní zástupce.

Soudu komplikovalo situaci kromě úmrtí hlavního podezřelého a ne zcela spolehlivých výpovědí poškozených také někdy obtížné obstarávání důkazů z Británie. "Jsme toho názoru, že některá jednání obžalovaných byla dokázána, ale nemáme jednoznačně prokázáno, že by naplnily všechny náležitosti žalovaného činu. Obžaloba byla podána zcela po právu a státní zástupce se pokusil dokladovat skutky na základě zákonně opatřených důkazů, soud je ale názoru, že důkazy nestačí k odsouzení. Soud je přesvědčen, že minimálně jedna obviněná mohla na trestné činnost podílet, ale jsou pochybnosti. A pokud soud nemá stoprocentní jistotu, pak musí použít zásady in dubio pro reo - v pochybnostech ve prospěch obviněných, a to jsme také učinili," řekl soudce Jan Špeta.

Nepodařilo se podle něj například dokázat, že sourozenecká dvojice věděla, jak je se zaměstnanci z Česka v Anglii zacházeno. Na bankovní účet druhého muže sice chodily platy z fastfoodů, on sám ale účtem nedisponoval, ovládal ho později zemřelý muž.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky obchod s lidmi, novodobí otrokáři, vykořisťování, levná pracovní síla, práce v Anglii, soud, Karlovarsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud osvobodil čtyři Čechy obžalované z obchodování s lidmi. Chudé ze západu Čech lákali na práci do Anglie  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.