Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Výtržníci ze stadionu mají problém. Za odpalování pyrotechniky a za zásah brankáře kelímkem padla obvinění

Dva výtržníky z fotbalového stadionu stíhají policisté z Plzně. Obvinění z výtržnictví padla za opakované užívání pyrotechniky na fotbalovém stadionu ve Štruncových sadech a za vhozený kelímek na brankáře. Jednalo se o zápasy Viktorie Plzeň v rámci naší nejvyšší fotbalové soutěže a Evropské konferenční ligy. Velmi přísný trest za útok na brankáře už dříve dostala i Viktorie od UEFA.

„Opakované užívání pyrotechniky nastalo v rámci 18. kola naší domácí soutěže 10. prosince loňského roku, ve kterém Viktoria Plzeň hostila na svém stadionu České Budějovice. Domácí sice vyhráli jasně 5:0, sportovní zážitek ale bohužel narušovalo používání pyrotechniky ze strany hostujících fanoušků,“ uvedl k prvnímu případu mluvčí policie Ondřej Hodan.

Policisté během zmíněného utkání zaevidovali celkem čtyři případy, kdy tři z nich byly v rovině přestupku a byly oznámeny správnímu orgánu. „Jeden fanoušek však pyrotechniku na hrací plochu vhazoval opakovaně a zápas kvůli tomu musel být dvakrát přerušen. Zde tedy došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu výtržnictví, ze kterého byl 19. března letošního roku muž obviněn,“ uvedl mluvčí policie.

Dalším podobným případem výtržnictví se policisté zabývali při osmifinále Evropské konferenční ligy, kde Viktoria 14. března v odvetě přivítala na svém stadionu ve Štruncových sadech švýcarský celek Servette. Při prvním poločasu jeden z fanoušků domácího celku vhodil na hrací plochu plastový kelímek, kterým zasáhl do zátylku brankáře hostí Jérémyho Fricka. Hra musela být přerušena a následovalo ošetřování brankáře. „Podezřelý muž byl policisty ustanoven a 8. dubna letošního roku byl taktéž obviněn z trestného činu výtržnictví,“ dodal Ondřej Hodan.

Hozený kelímek přišel viktoriány na 30 tisíc eur

Domácí výtržníci to svým jednáním klubu FC Viktoria Plzeň při osmifinále Evropské konferenční ligy pořádně zavařili. Disciplinární komise UEFA totiž potrestala fotbalovou Viktorii za hozený kelímek na brankáře pokutou 30 tisíc eur (zhruba 750 000) a podmínečným uzavřením severní tribuny na dva roky. Plzeňský klub už dříve také uvedl, že zvažuje právní kroky vůči aktérům tohoto útoku. A je tedy velmi pravděpodobné, že obviněním od policie to pro odhaleného pachatele zdaleka neskončí.

„Podobné chování je naprosto nepochopitelné a nepřijatelné, nelze ho žádným způsobem omluvit. Chceme dát jasně najevo, že tyto činy na náš stadion nepatří a nebudeme je tolerovat. Poškozuje to celý klub a všechny slušné fanoušky, kterých je na tribunách po celém stadionu drtivá většina. Připravují chorea, starají se o skvělou atmosféru a pak je vše zastíněno několika jednotlivci,“ říká generální ředitel klubu Adolf Šádek.

„V tuto chvíli řešíme a zvažujeme ve spolupráci s právním oddělením klubu další kroky směrem ke zmíněným jednotlivcům. Ve hře je samozřejmě i vymáhání vzniklé škody a případné další exemplární potrestání. Chceme dát jasně najevo, že podobné jednání nehodláme tolerovat a nesmí se opakovat,“ říká rázně mluvčí klubu Václav Hanzlík.

„Od našich fanoušků jsme zaznamenali zpětnou vazbu a všichni toto jednání odsoudili a nechápali ho. Apelujeme tedy znovu na všechny, aby nám v této činnosti byli nápomocni a podmínka zůstala jen na papíře a už jsme nikdy nemuseli řešit uzavírání tribun či celého stadionu. Nehledě na to, že vysokou sumu za pokutu by mohl klub investovat smysluplněji například do rozvoje mládeže,“ dodává mluvčí klubu.

Ohodnoť článek

Foto FC Viktoria Plzeň

Štítky fotbal, obvinění z výtržnictví, FC Viktoria Plzeň, Evropská konferenční liga, Servette Ženeva, disciplinární komise, severní tribuna, kotel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výtržníci ze stadionu mají problém. Za odpalování pyrotechniky a za zásah brankáře kelímkem padla obvinění  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.