Počasí dnes27 °C, zítra24 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Exploze neznámého předmětu omylem odhozeného do ohně těžce zranila muže. Lidé hlásí nálezy další munice

Vyšetřováním jednoho výbuchu s následným těžkým zraněním a také několika nálezy munice i dalších podezřelých předmětů se od začátku týdne zabývají policisté v Plzeňském kraji. Výbušné předměty i pyrotechniku nacházeli lidé tentokrát při úklidech ve svých domovech. Muž na Klatovsku bohužel předměty nalezené na půdě naházel do ohně, aby je spálil. Exploze ho málem připravila o život.

„Exploze neznámého předmětu způsobila závažné zranění dvaačtyřicetiletému muži, který musel být letecky transportován do zdravotnického zařízení. Podle prvotních informací došlo k výbuchu při vyklízení a následném pálení slámy a věcí z půdy po původním majiteli domu na Klatovsku,“ popsala událost mluvčí policie Barbora Šmaterová.

Na místo byl přivolán specialista z odboru kriminalistické techniky a expertiz, pyrotechnici a soudní znalec. Při ohledání byla na místě události nalezena kulová puma, ale i zábavní pyrotechnika. Vyšetřovatel ve věci zahájil úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Co výbuch v tomto případě způsobilo je předmětem dalšího prověřování.

Hned dvě oznámení týkající se nálezů podezřelých předmětů přijali policisté v úterý odpoledne. „K prvnímu takovému případu došlo při úklidu jednoho domu v Plzni. Jednalo se o skořepiny dělostřeleckého granátu. Ve druhé oznámené věci šlo o nález částí nevybuchlé munice, tentokrát při vyklízení garáže na Kaznějovsku. Oba nálezci se zachovali správně. S předměty nijak nemanipulovali a jejich objevení nám nahlásili. Na místa nálezů se dostavili nejen policisté z příslušných oddělení, ale i pyrotechnici, kteří podezřelé předměty zajistili a převzali k likvidaci,“ uvedla mluvčí policie.

V souvislosti s těmito případy, a to nejen s nimi, ale i s dalšími nálezy podezřelých předmětů připomínajících munici, výbušnou či zábavní pyrotechniku, upozorňují policisté občany, aby s žádnými takovými předměty v žádném případě nemanipulovali! Nebezpečí těchto nalezených věcí spočívá zejména v tom, že není zřejmé, v jakém stavu se nachází. Pokud tedy kdekoliv nalezne předměty (ať již při výkopových pracích či úklidu), u kterých budete mít podezření, že by se mohlo jednat o výbušný předmět, munici či její součást, veškerou činnost musí přerušit a přivolat Policii ČR.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie České republiky

Štítky nález munice, exploze, výbuch, výbušné předměty, našel granát, dělostřelecký granát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Exploze neznámého předmětu omylem odhozeného do ohně těžce zranila muže. Lidé hlásí nálezy další munice  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.