Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Osočoval nemocnici ze zabíjení pacientů, pisatel z Facebooku znovu půjde před soud

Před plzeňský soud znovu zamíří muž, který psal poplašné zprávy v komentářích na sociálních sítích nemocnice. Jednal tak v době koronavirové pandemie, kdy například vyjadřoval názor, že zdravotníci dávají pacientům něco do pití a tím je zabíjejí. Soud muže už dříve zprostil obžaloby. Nejvyšší státní zástupce ale podal dovolání k Nejvyššímu soudu, který mu vyhověl.

Okresní soud Plzeň-město musí znovu rozhodnout v kauze muže stíhaného kvůli několika facebookovým komentářům v době koronavirové pandemie. Původně jej zprostil obžaloby. Nejvyšší soud však nyní vyhověl dovolání nejvyššího státního zástupce Igora Stříže.

Další ze sporných komentářů se objevil pod fotografií dítěte s příznaky covidu-19.  „Myslím, že jste tomu dítěti vetřeli na sliznici nějakou chemikálii, aby onemocnělo a vy jste to mohli dát na facebook," neštítil se muž napsat. 

Za zvýšených bezpečnostních opatření projednával Krajský soud v Plzni odvolání čtyřiašedesátiletého Pavla Hlávky, kterého v únoru potrestal okresní soud v Plzni za videa, která tajně pořídil v době vrcholící pandemie. Na záznamu, jenž viděly...

Okresní soud muže zprostil, což potvrdil také Krajský soud v Plzni. Nešlo prý o trestný čin. Stříž s tím nesouhlasil. Muž se podle něj dopustil šíření poplašné zprávy a jeho příspěvky jednoznačně měly ve vztahu k veřejnosti "ohrožovací účinek". Nejvyšší státní zástupce poukázal například na to, že se šířily v době mimořádně vypjaté společenské atmosféry.

„Stalo se tak totiž za stavu bezprecedentního plošného ohrožení zdraví a životů obyvatel v souvislosti s prokázáním výskytu koronavirové nákazy, kterou byla společnost v té době výrazně poznamenána," stálo v dovolání. „Nejvyšší soud ve svém rozhodnutí přisvědčil dovolací argumentaci nejvyššího státního zástupce, že jednání obviněného naplňuje všechny znaky zločinu šíření poplašné zprávy," dodal Střížův mluvčí Petr Malý.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky Nejvyšší soud, nejvyšší státní zástupce, Igor Stříž, šíření poplašné zprávy, covid, zabíjení pacientů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Osočoval nemocnici ze zabíjení pacientů, pisatel z Facebooku znovu půjde před soud  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.