Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Policii stále uniká vrah mladého bezdomovce, jeho pobodané a bezhlavé tělo našel svědek v řece

Už více než rok uniká spravedlnosti bestiální vrah, který svou oběť pobodal a znetvořil. Bezhlavé tělo našel kolemjdoucí poblíž kostela sv. Jiří v Plzni na Doubravce. V řece Berounce plavalo několik dní. Na případu stále pracuje vyčleněný tým kriminalistů. Tato vražda je jedinou, kterou se v uplynulém roce nepodařilo objasnit. Celkem došlo v roce 2023 ke 13 případům vraždy nebo pokusů o ně. Toto číslo je nejvyšší za posledních pět let.

Celková kriminalita v Plzeňském kraji za poslední rok klesla, naopak přibylo vražd, násilných a mravnostních trestných činů. „Čísla kopírují celorepublikový vývoj. Je těžké v tom hledat souvislosti a příčiny. S ohledem na registrované případy dokonaných vražd nebo pokusů vraždy máme z 13 vražd objasněno 12 a pouze jeden případ není objasněn,“ vysvětluje Krajský policejní ředitel Petr Macháček.

V roce 2023 policisté v Plzeňském kraji evidovali celkem 9 562 trestných činů, což je ve srovnání s rokem předchozím o 645 skutků méně. Objasnit se podařilo 43 procent těchto případů. Znatelný nárůst kriminalisté zaznamenali ve virtuálním prostředí. Dohromady se za loňský rok zabývali 945 případy falešných bankéřů, podvodných investic nebo pochybných prodejních inzerátů.

Jedná se o hrůzný nález ze 13. ledna loňského roku. V řece Berounce plavalo znetvořené lidské tělo. Podle analýzy DNA patřilo dvaatřicetiletému Slovákovi, který se pohyboval v komunitě bezdomovců.

Oběť měla mnohočetná bodná poranění, včetně odříznuté hlavy a genitálií. V rámci vyšetřování policie zveřejnila snímky z doby, kdy byl muž ještě naživu a hledala případné svědky. Dodnes nepadlo žádné obvinění. „Na tomto případu už od počátku velmi intenzivně a stále pracuje k tomu etablovaný vyšetřovací tým. Bližší podrobnosti nemohu sdělit, neboť stále probíhá vyšetřování,“ dodal Macháček.

„Z počtu 13 vražd se v devíti případech jednalo o pokus o vraždu a ve čtyřech případech došlo k dokonání. Ve většině těchto případů je pachatel s obětí v kontaktu, ať už v rodinném nebo obdobném. Nejedná se o nějaké náhodné útoky,“ upřesnil náměstek krajského policejního ředitele pro službu kriminální policie a vyšetřování Michal Krejbich.

V loňském roce evidovali policisté 755 případů spadající do kategorie násilné trestné činnosti. V meziročním srovnání je to o 60 případů více. Z toho se podařilo vyšetřovatelům objasnit více než polovinu případů, konkrétně 52,32 procent.

„Za rostoucími čísly nestojí cizinci“

Počet cizinců v loňském roce mírně klesl na 78 307 osob. Podle krajského ředitele se ale skutky spáchané cizinci nikterak nevymykají a čísla zůstávají procentuálně už roky stejná. Policie ovšem neuvádí, kolik cizinců spáchalo konkrétní trestné činy. Není tak zřejmé, jestli figurují spíše u krádeží nebo u násilné trestné činnosti.

„Mohu říct akorát absolutní čísla. Z celkového počtu 4 200 stíhaných fyzických osob bylo 693 cizinců, což je v celkovém poměru zhruba 16 procent a tohoto poměru je 0,6 procent cizinců na celkovém podílu registrované kriminality. Vzhledem k tomu, že v Plzeňském kraji je bezmála 80 tisíc cizinců, tak tento poměr, který jsem zmiňoval, je do jednoho procenta a je marginální. Absolutně bych si netroufal říct, že za těmito zvyšujícími čísly je určitý podíl z přítomnosti cizinců. Čísla hovoří o opaku,“ zdůraznil Macháček.

Nejčastějším trestným činem byla v loňském roce majetková trestná činnost, která tvořila 66 procent všech vyšetřovaných skutků. Objasnit se podařilo čtvrtinu těchto činů, stejně jako předloni. Nejvíce bylo krádeží vloupáním, konkrétně 1 647. Téměř polovina všech trestných činů se stala v Plzni, kde kriminalisté vyšetřovali 4 389 činů, meziročně o 574 méně. Nejméně „práce“ měli vyšetřovatelé na Rokycansku, kde se zabývali 616 trestnými skutky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík + Policie ČR

Štítky kriminalita, statistiky, počet vražd, neobjasněná vražda, mrtvola v řece, zavražděný bezdomovec, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policii stále uniká vrah mladého bezdomovce, jeho pobodané a bezhlavé tělo našel svědek v řece  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.