Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Migranti přes ČR proudí dál. Jeden případ odhalila i tragická nehoda, při které zahynul Afghánec

Pro migranty i převaděče je sice Česká republika především tranzitní zemí a pak míří přes Plzeňský kraj dále na západ. Tuto nelegální tranzitní migraci se snaží policie co nejvíce potlačovat kontrolami na běžných pozemních komunikacích, na hraničních přechodech, ale i ve vlacích nebo ve vnitrozemí. Někdy se migranti sami prozradí, jako se to stalo při tragické dopravní nehodě na dálnici D5.

Cílovými zeměmi jsou pro migranty především Německo, Francie, Nizozemsko, Belgie a obecně státy Evropské unie. K cestování používají například mezinárodní vlakové či autobusové spoje, dodávky, ale i osobní automobily.

„Jedním z případů nelegální tranzitní migrace v našem kraji je i autonehoda osobního automobilu, ke které došlo na dálnici D5 na Rokycansku. Ve voze cestovaly čtyři osoby turecké státní příslušnosti a jedna osoba afghánské státní příslušnosti, která při nehodě zemřela. Žádná osoba neměla oprávnění k pobytu v naší zemi a celá osádka mířila směrem do Německa,“ uvedl k tragickému případu z letošního léta mluvčí policie Ondřej Hodan.

V průběhu letních prázdnin byl zaznamenán výrazný nárůst nelegální tranzitní migrace, a tak policisté zvýšili i počet akcí zaměřených právě na její odhalování. „Byly posíleny společné hlídky v příhraničí, kde naši policisté slouží společně s německými kolegy. V našem kraji máme celkem 12 hraničních přechodů, kdy devět z nich je silničních, dva železniční a jeden dálniční,“ informoval policejní mluvčí.

Mimo jiné se policisté v rámci uvedených akcí zaměřují i na kontrolu pravosti dokladů u cizinců. Kolegům z odboru cizinecké policie pomáhá nejrůznější technika, mezi kterou patří bezesporu heart beat detector. Ten dokáže detekovat přítomnost živého člověka v nákladovém prostoru na základě jeho srdečního tepu. „Co s týče statistik, tak od 2. srpna 2023 do 17. prosince 2023 v rámci 63 akcí policisté zkontrolovali 34 autobusů, 23 vlaků, 321 nákladních automobilů, 385 dodávek, 475 osobních automobilů a 2822 osob,“ dodal Ondřej Hodan.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky migranti, cizinci migrují, kontroly, cizinecká policie, nehoda na D5, zahynul Afghánec

Migranti přes ČR proudí dál. Jeden případ odhalila i tragická nehoda, při které zahynul Afghánec  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.