Počasí dnes24 °C, zítra26 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Stále oblíbenější jsou za zdmi věznice fentanylové náplasti. Dostávají se tam nejčastěji hozením přes zeď

O tom, že jsou ve Věznici Plzeň velkým problémem drogy, pojednával nedávno i jeden díl netflixového britského dokumentárního seriálu s názvem Nejtvrdší věznice světa. Jeden bývalý vězeň teď prozradil, jak se do jedné z nejstřeženějších káznic v Česku drogy dostávají. Mimo jiné jde i o fentanylové náplasti, ze kterých si pak vězni za zdmi věznice připravují drogu.

„Borská věznice je docela vyhlášená fentanylem, vlastně náplastmi, které léčí bolest. Věznice jsou plné mobilů, takže oni si zavolají a dohodnou si termín. Vězeň ví, kdy má vycházku a zavolá svému komplicovi. Drogy se pak do věznice mají dostávat tak, že je komplicové vězňům přehodí přes hradbu s plotem, až na vycházkový dvůr,“ popsal oblíbené praktiky propuštěný vězeň.

„Vlezou si na garáž udělají si šulku - ruličku z izolačky, do které se schovají ty drogy. Hodí to na vycházkový dvůr jako tenisák. Pak už jen stačí zabavit dozorce a sebrat ruličku s drogou,“ dodal trestanec, jehož totožnost redakce zná.

„Problematika drog a mobilních telefonů ve Věznici Plzeň je samozřejmě jev dlouhodobý. Přijímáme různá opatření. Z důvodů taktických a bezpečnostních bych je nerad specifikoval,“ uvedl pro CNN Prima News mluvčí věznice Martin Černý. Ve vězeňském komplexu aktuálně pobývá 1209 osob ve vazbě a ve výkonu trestu.

Vězni mají dokonale zvládnutou i další distribuci drog na jednotlivé cely. „Přijede údržbář, který má volnější pohyb po věznici. Vezme drogu a předá ji dalšímu vězni na jiném patře. Fentanylovou náplast pak vylouhují v citrónové šťávě a injekčně si jí aplikují,“ uvedl bývalý trestanec. Fentanylové náplasti jsou silný opioid, který je stokrát silnější než morfin a padesátkrát silnější než heroin.

Dalším zdravotním rizikem ve vězení je fakt, že si drogu následně aplikuje jednou stejnou jehlou několik osob. Odsouzení uživatelé drog jsou tak do značné míry nakažení krví přenosnými nemocemi a hlavně žloutenkou typu C. „Já tam zažil takovou věc, kdy mi jiný vězeň přiložil ke krku injekční stříkačku plnou krve a řekl, mi že mě píchne, že má céčkovou žloutenku, pokud mu nepošlu peníze. Právě tento vězeň si píchal fentanyl,“ dodal muž, který je teď už na svobodě.

Opiáty poskytovala vězňům i padesátiletá zdravotní sestra, která ve věznici pracovala. Případ vyšetřovala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Žena se ke všemu přiznala a u Vězeňské služby už ukončila pracovní poměr.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vězeňská služba ČR

Štítky věznice Plzeň, drogy ve věznici, pašování drog, fentanylové náplasti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Amatéři... profíkům dodávají drogy přímo bachaři, nebo tiše přehlížejí jejich distribuci...

Pátek, 1. prosince 2023, 10:46Odpovědět

Václav Stuchl

Je to ještě horší

Sobota, 18. listopadu 2023, 15:15Odpovědět

Stále oblíbenější jsou za zdmi věznice fentanylové náplasti. Dostávají se tam nejčastěji hozením přes zeď  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.