Počasí dnes22 °C, zítra21 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Přes tři miliony korun poslaly podvodníkům čtyři ženy, které uvěřily jejich lžím. Pozor na falešné lodní inženýry

O více než tři miliony korun připravili neznámí podvodníci čtyři ženy z Plzně, které uvěřily jejich lžím. Ve dvou případech důvěřivé dámy poslaly své životní úspory muži, který se vydával za lodního inženýra v nouzi. Další dvě se nechaly napálit falešnými bankéři. Ti jim tvrdili, že byl napaden jejich bankovní účet a ženy jim následně odeslaly své peníze.

O největší sumu přišla osmačtyřicetiletá žena, kterou kontaktoval prostřednictvím jedné ze sociálních sítí dosud neznámý pachatel. Vydával se za lodního inženýra a ženě ve vzájemné písemné komunikaci sdělil, že se plánuje přestěhovat do České republiky. Tvrdil, že jí pošle balíček s jeho osobními věcmi, který si u ní uschová, než za ní přijede. Poškozená se vším souhlasila.

„Další den jí přišla na mobilní telefon zpráva od přepravní společnosti, která po ní požadovala zaslat několik plateb spojených s doručením balíčku. Žena postupně na různé neznámé účty zaslala téměř jeden milion sedm set tisíc korun. Následně ještě předala dosud nezjištěné osobě částku v celkové výši jeden milion dvě stě tisíc korun. Celkem tak přišla o necelé tři miliony korun,“ informovala policejní mluvčí Michaela Raindlová.

Jinému strojnímu inženýrovi naletěla další poškozená a poslala mu 65 000 korun. Pachatel jí tvrdil, že pracuje na tankerové lodi. Ženu požádal o zaslání peněz na uhrazení výdajů jedné společnosti, která mu zadržuje doklady od rodinného domu v Kanadě a dále doklady od vozidla a také finanční hotovost ve výši 750 tisíc dolarů.

Jinou taktikou úspěšně praktikoval podvodník u ženy kterou kontaktoval po telefonu a sdělil, že je pracovníkem bezpečnostního oddělení jedné bankovní společnosti. „Zeptal se, u jaké banky má vedený účet. Žena mu tuto informaci poskytla. Druhý den jí volal další pracovník bezpečnostního oddělení a vydával se za pracovníka bankovní společnosti, u které má poškozená vedený účet. Sdělil jí, že byl její účet napadený hackery a přesvědčil jí, aby poslala částku ve výši 89 tisíc korun na účet, který ženě nadiktoval,“ popsala třetí útok policejní mluvčí.

Obdobný telefonát přijala i poslední z poškozených žen. Tu taktéž kontaktovala zaměstnankyně banky s tím, že někdo napadl její účet. Poškozená ze svého účtu postupně poslala na neznámý účet částku v celkové výši 36 tisíc korun.

„Ve všech případech jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a po pachatelích pátráme. Zároveň znovu upozorňujeme, abyste nereagovali na obdobné telefonáty, nikomu nesdělovali své osobní údaje, byli obezřetní a nereagovali na žádné výzvy k zaslání nebo výběru finanční hotovosti a jejímu případnému vložení na jiné účty nebo dokonce předání cizí osobě,“ dodala Michaela Raindlová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podvod, internetový podvod, falešný bankéř, lodní inženýr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes tři miliony korun poslaly podvodníkům čtyři ženy, které uvěřily jejich lžím. Pozor na falešné lodní inženýry  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.