Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Odsouzený srbský vrah českého policisty dostane od našeho státu odškodnění za dřívější policejní zásah, při kterém schytal 14 kulek

Srbskému vrahovi českého policisty musí zaplatit Česká republika 7000 eur (zhruba 170 tisíc korun). Cizince žijícího v roce 1995 na Berounsku doslova rozstříleli policisté ze zásahové jednotky při zpackaném pokusu o zadržení na základě vykonstruovaného podezření ze znásilnění. O tři roky později pak extrémně nebezpečný muž zastřelil mladého policistu během honičky a divoké přestřelky. Za to byl v roce 2000 odsouzen na 25 let vězení.

Vláda návrh na vyrovnání předložila Evropskému soudu pro lidská práva (ESLP), ten mu vyhověl a vyškrtl stížnost Fehima Hanuši ze svého seznamu. Na nový vývoj v případu upozornil server Česká justice. Hanuša žádal podle webu po českém státu odškodnění ve výši 80 milionů korun. Česká republika v návrhu podle rozhodnutí uznala porušení Evropské úmluvy o ochraně lidských práv. Částku musí Hanušovi vyplatit do tří měsíců, pokud by muži peníze nevyplatila, mohla by se stížnost k ESLP vrátit. České soudy už v minulosti přiznaly Hanušovi 150 000 korun jako náhradu za ztížení společenského uplatnění a bolestné.

V roce 1995 byl Hanuša podezřelý ze znásilnění mladé ženy, což se ale později neprokázalo. Zadržení v jeho domku v Chlustině na Berounsku se tehdy zvrtlo v brutální přestřelku se zásahovou jednotkou. Když policisté v kuklách vnikli na Hanušův pozemek, cizinec se podle svých slov domníval, že jde o přepadení. A rozhodl se proto bránit svoji rodinu s legálně drženou zbraní. Při přestřelce zasáhl dva policisty, sám zůstal rozstřílený jako řešeto. V těle měl 14 kulek, přesto přežil.

Zásah byl později vyhodnocen jako neprofesionální. Od tohoto okamžiku se ovšem datuje jeho obrovská nenávist vůči českým policistům, se kterou se nikdy netajil. Uvedl to i v rozhovoru, který s ním tehdy vedl jako zástupce jiného média současný šéfredaktor Plzeňské Drbny. V roce 2016 se rozhodnutím Vrchního soudu v Praze muselo za zásah omluvit ministerstvo vnitra.

Hanuša zůstával dál v hledáčku policie a 13. června 1998 se dostal svým synem Fatmirem u Letkova na Plzeňsku do další osudné přestřelky s policisty. Hlídka je pronásledovala kvůli podezření z obchodu se zbraněmi. Pětadvacetiletého policistu Jiřího Hrubého tehdy zastřelili, dalšího zranili.

Co přesně se ten den stalo?

Policista Jiří Hrubý, který sloužil u policie necelé tři roky, měl společně se svým kolegou Petrem denní službu. Oba policisté prováděli běžné služební úkony a nic nenasvědčovalo tomu, že by mělo dojít k něčemu mimořádnému. „Kolem desáté hodiny dopoledne je operační důstojník vyslal na Slovanskou alej, kde dle oznamovatele mělo dojít ke slovní rozepři mezi několika muži. Mělo se jednat o tři cizince a dva Čechy. Po příjezdu na místo chtěli policisté muže zkontrolovat. Tři muži cizí státní příslušnosti však nasedli do mercedesu černé barvy a začali před policejní hlídkou ujíždět,“ popsala začátek tragického případu mluvčí policie Eva Červenková.

Srbové v mercedesu dobře věděli, proč před policií ujíždět. V autě totiž měli zbrojní arzenál, se kterým obchodovali. Za volantem seděl obávaný Fehim Hanuša, dále byl v autě jeho syn Fatmir a ještě jeden příbuzný. Policisté vůz za použití výstražného zařízení pronásledovali a již během jízdy pohrozili pachatelé policistům zbraní, kterou měli položenou na staženém okénku. Na řadu tak přišly varovné výstřely. Řidič mercedesu nejprve nereagoval, pak ale nedaleko Letkova opravdu zastavil. A právě v tento okamžik se měly zanedlouho změnit životy několika lidí.

Policisté běželi k vozidlu, kdy každý zajišťoval jednu stranu. Zároveň oba opakovaně vyzývali posádku, aby odhodila zbraně a zanechala protiprávního jednání. Muži na výzvy vůbec nereagovali a Hanušové začali po policistech střílet z nelegálně držených zbraní. Starší Hanuša zasáhl policistu Jiřího Hrubého přímo do srdce v okamžiku, kdy se snažil přeběhnout silnici. „Jirka najednou padl k zemi a začal krvácet. Schoval jsem se rychle za služební vozidlo a palbu jsem pachatelům opětoval. V tu chvíli jsem ještě netušil, že Jirka je již mrtvý,“ uvedl jeho parťák Petr Lenárt. Toho při zběsilé přestřelce zasáhla kulka do lokte. Přesto podařilo oba pachatele postřelit.

Mladší z cizinců z místa utekl, a to i se zraněnou končetinou. Později ho zadržela zásahová jednotka. Třetí z cizinců se schovával na zadním sedadle a přestřelky se neúčastnil. Starší Hanuša vyvázl z přestřelky s prostřeleným břichem. O tom, že se jednalo o skutečně divokou přestřelku, svědčila silnice doslova posetá desítkami prázdných nábojnic. Vrazi byli náležitě potrestáni. Soud vyměřil staršímu a mladšímu Hanušovi 25 a 14 let vězení. Fehim Hanuša pak několikrát neúspěšně žádal o obnovu procesu.

Z vězení se pak Hanuša dlouhá léta soudil o náhradu škody za zranění způsobená při první přestřelce s policií, požadoval přes 80 milionů. Jako bolestné a náhradu za ztížení společenského uplatnění nakonec získal jen 150 000 korun. Při odpykávání trestu pak avizoval, že se po svém propuštění pomstí a existovaly vážné obavy, že tak učiní. Když se dostal na svobodu, odstěhoval se zpět do svého rodiště. Tam pak provozoval taxislužbu. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK / Petr Eret

Štítky Fehim Hanuša, odškodné, policejní zásah, zastřelil policistu, přestřelka s policií

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

"Společenské uplatnění"? No jistě - v této rozkradené, zadlužené, zotročené a zdevastované kolonii mají zločinci svá PRÁVA, neboť tento režim stvořili kriminálníci a vlastizrádci jako byl havel, klaus, zeman. tošovský a další nýmandi, kteří by měli za vlastizradu viset. Dokonce usvědčenému a odsouzenému vrahovi jsme zaplatili 350000 za "dlouhé" odsuzování. A to je jen špička ledovce: cikánská podnikatelka PŘEJEDE dítě - podmínka, psychopat Bady hodiny mučí a znásilňuje 13 hocha (bílého) - podmínka, dva cikáni ubijí lopatou důchodce - podmínka, v N.Boru teroristické komando cikánů s noži, baseballkami, a mačetou vrthnou do baru, kde jen zázrakem nikdo nezemře - 17,15,13 a podmínky... Ale běda, když vhodíte jednu láhev do okna - 3x24 let natvrdo (s vrháním čehokoliv kamkoliv nesouhlasím, ale pro ilustraci stavu naší justiční mafie není lepší srovnání). Už začínáte chápat, kde to žijete?

Čtvrtek, 19. října 2023, 19:26Odpovědět

Miroslav Šimice

Od kdy mají nelegální obchodníci de zbraněmi a vrahové policistů nějaká práva a nárok na odškodnění?!

Neděle, 15. října 2023, 02:19Odpovědět

Libor Burian

Recidivistovi floydovi postavili v emerice pomník a na jeho památku poklekali. Viz na yt Mudr Jan Hnízdil Světu vládnout psychopati. Více píšu ve vláknech diskuse.

Neděle, 15. října 2023, 07:47Odpovědět

Václav Štěpánek

No, proč se tady jednoznační Kosovští Albánci označují jako Srbové skutečně nechápu.

Pátek, 13. října 2023, 21:00Odpovědět

Libor Burian

Odkud pochází ? I to je možné že je z hnízda mafie všehoschopných všudezdejších lichvářů, překupníků, pašeráků, pasáků, vexláků, vrahů kteří mají od udání a ukřižování Ježíše a osvobození vraha a lupiče barabase stovky let praxe v oblbování a zotročování lidí a jednají tak dodnes.

Sobota, 14. října 2023, 03:46Odpovědět

Libor Burian

V mafiánově je všechno možné. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy a další články.

Úterý, 10. října 2023, 15:58Odpovědět

Odsouzený srbský vrah českého policisty dostane od našeho státu odškodnění za dřívější policejní zásah, při kterém schytal 14 kulek  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.