Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Motorista sestřelil a usmrtil srnku se svojí Škodou Roomster. V okamžiku nehody řídil auto pořádně opilý

Na srážku se srnou šeredně doplatil sedmadvacetiletý motorista. Se zvířetem se střetl na okraji Plzně. Vedle toho, že si poničil svůj automobil, po setkání s policisty vyšla najevo jedna zásadní skutečnost. Muž totiž řídil pořádně opilý a za to ponese následky!

Nehoda se stala ve dvě hodiny v noci, když jel řidič osobního vozidla značky Škoda Roomster po silnici I/20 v Plzni od ulice Pod Dálnicí. „V prostoru pravotočivé zatáčky pod přemostěním sjezdu mu z levé strany náhle vběhla do jízdy dráhy srna a došlo ke střetu. Při dopravní nehodě nedošlo ke zranění osob, srna byla odmrštěná na vozovku a uhynulá zůstala ležet v levém jízdním pruhu,“ popsala nehodu mluvčí policie Dagmar Brožová.

Řidič se na výzvu dopravních policistů podrobil dechové zkoušce, která byla s výsledkem pozitivním 1,71 promile alkoholu v krvi. S ohledem na to se pak podrobil v lékařském zařízení lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve.

„V souvislosti s touto dopravní nehodou apelujeme na řidiče, aby nezapomínali na nulovou toleranci alkoholu za volantem. Podle zákona řidič nesmí požít alkoholický nápoj nebo užít návykovou látku během jízdy, bezprostředně po požití alkoholu nebo jiné návykové látky či v takové době po požití, kdy by mohl být ještě pod vlivem,“ upozornila mluvčí policie.

Na podzim hrozí nejčastěji střety se zvěří

„Jezděte teď na podzim obzvláště opatrně a počítejte s tím, že zvěř na vozovce můžete snadno potkat i tam, kde byste ji nečekali. Navíc snížená viditelnost a tma vám ani zvěři nedávají příliš velkou šanci,“ radí motoristům šéf plzeňské záchranné stanicie živočichů Karel Makoň. Srna, divoké prase, spárkatá zvěř a další větší druhy zvířat jsou po střetu s dopravními prostředky fatálně poraněná. „Četné fraktury a poranění životně důležitých orgánů s vnitřním krvácením a traumatem hlavy či páteře nejsou na první pohled patrná, ale v těchto případech je nelze efektivně léčit. Navíc zvíře je často nepohyblivé, značně vystresované a každou další manipulací trpí,“ vysvětlil Karel Makoň. 

„Je nutné zmínit, že při srážce se zvěří vzniká škoda jejímu majiteli, kterým je většinou místní myslivecké sdružení. Proto zde platí povinnost oznámit dopravní nehodu policii. A to i v případě, že zvěř z místa utekla. Upozorňujeme řidiče, kteří by si usmrcené zvíře chtěli ponechat, že jejich jednání bude kvalifikováno jako trestný čin krádež či pytláctví, za který hrozí až dvouletý trest odnětí svobody,“ informovala mluvčí policie Dagmar Brožová.

Zvířeti se nesnažte vyhnout

Ve chvíli, kdy řidiči zvíře zkříží cestu, je nejlepší pevně chytnout volat, začít brzdit a popřípadě zvíře srazit. Podle dostupných odhadů odborníků může až třetina všech nehod, při nichž auto vrazí do stromu, vzniknout proto, že se řidič snaží vyhnout zvířeti. Při snaze vyhnout se zvířeti se může vozidlo dostat i do protisměru, kde se může čelně srazit s protijedoucím autem. V případě, že je zvíře u krajnice, je třeba vypnout dálková světla a zpomalit. Divoká zvěř se velice často pohybuje ve stádech. V tuto chvíli je tak třeba hlídat obě krajnice a počítat s tím, že se z keře nebo vysoké trávy vynoří další.

Když ke střetu dojde, nepanikařte

Když střetu nezabrání ani prudké brzdění a stane se nehoda, řidič by měl ihned poté zapnout výstražná světla a postavit na silnici varovný trojúhelník. Řidič by se sraženým zvířetem neměl manipulovat, snažit se mu pomoct, odklízet ho ze silnice ani nakládat do auta. Je třeba pouze zajistit místo nehody, obléknout výstražnou vestu a počkat na příjezd policie nebo mysliveckého spolku.

Bez pojištění a zranění není policie nutná

Pokud není bourané vozidlo na střet se zvěří pojištěné, asistence policie není v takové chvíli nutná. Řidiči tak stačí zavolat na linku 158, oznámit střet a poprosit operačního důstojníka o to, aby kontaktoval myslivecký spolek. Po odklizení zvířete může řidič z místa odjet, pokud mu to stav auta dovoluje. V případě, že dojde ke zranění některé z osob, je asistence policie nutná. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR, DESOP

Štítky opilý řidič, střety se zvěří, nehoda, sražená zvěř, sražená srna, nehoda se zvěří

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motorista sestřelil a usmrtil srnku se svojí Škodou Roomster. V okamžiku nehody řídil auto pořádně opilý  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.