Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Daňoví podvodníci kšeftovali s falešnými fakturami, čímž se obohatili o 12 milionů, policie zadržela osm lidí

Celníci spolu s policisty rozkryli sofistikovaný případ krácení daní. Za dva a půl roku si podvodníci přišli na minimálně 12 milionů korun. V rámci vyšetřování provedli plzeňští kriminalisté 18 prohlídek a zajistili hotovost v různých měnách, osobní vozidla i pozemek s nemovitostí. Policie taktéž dopadla osm lidí, šest z nich trestně stíhá.

Skupina osob vystavovala falešné faktury na neprovedené práce či fiktivní nákupy minimálně od ledna 2021 do května letošního roku. Účty se podle Martiny Kaňkové z Generálního ředitelství cel týkaly oblasti zpracování dřeva. „Hlavní podezřelý prostřednictvím osob v pozicích bílých koní ovládal obchodní společnosti, jejichž prostřednictvím vykazoval fiktivní plnění pro koncové odběratele. Ti s vědomím, že se jedná o fiktivní plnění, je zahrnovali do svého účetnictví za účelem takzvané optimalizace DPH,“ vysvětluje Kanňková.

Platby za tyto fakturace šly na běžné účty obchodních společností, které jednapadesátiletý muž ovládal a následně je vybíral v hotovosti a po odečtení své provize je vracel zpět koncovým odběratelům.

Celníci spolu s policií provedli v rámci vyšetřování celkem 18 prohlídek domovních i jiných prostor, v rámci nichž zajistili hotovost ve výši 880 tisíc korun,  pět tisíc dolarů, tři tisíce euro, tři osobní vozidla v hodnotě 1 225 000 tisíc korun, pozemek s nemovitostí v hodnotě 6,5 milionů korun a celkem 600 tisíc korun na bankovních účtech.

„Celkem bylo zadrženo osm osob. Vyšetřovatel poté zahájil trestní stíhání šesti osob, které obvinil ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Několik obviněných se ke spáchání stíhaných skutků doznalo. Všichni jsou stíháni na svobodě. Hrozí jim trest odnětí svobody až na osm let,“ dodala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Generální ředitelství cel

Štítky daňový podvod, falešné faktury, krácení daní, finanční podvod, Generální ředitelství cel, domovní prohlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Daňoví podvodníci kšeftovali s falešnými fakturami, čímž se obohatili o 12 milionů, policie zadržela osm lidí  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.