Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Přednášky kriminalistů o skutečných zločinech v Plzni trhají návštěvnické rekordy. Bude další pokračování

Na další porci populárních přednášek o skutečných zločinech, které otřásly plzeňským regionem se mohou těšit Plzeňané po prázdninové odmlce. True crime cyklus #plzeňskézločiny navštívilo v první polovině roku přes 2 500 lidí a rezervace na přednášky mizely doslova raketovou rychlostí. Jedna z nich byla zaplněná za 40 sekund, u dalších to trvalo zhruba minutu. Pořádá je Studijní a vědecká knihovna Plzeňského kraje (SVK PK).

„Úspěch série nás těší, zájem veřejnosti je opravdu obrovský. Nové přednášky odstartují v hlavní budově SVK PK dne 5. a 6. září, rezervace budou spuštěny 29. srpna v 19:00 na webu plzenskavstupenka.cz,“ informoval vedoucí oddělení PR a marketingu Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Milan Říský.

A na co se mohou tentokrát těšit návštěvníci přednášek? Kriminalisté Michaela Nosková a František Müller se zaměří na případ kyselinového útoku z roku 2013. „Martina P. nastoupila do auta, aby z místa svého bydliště odjela do práce. V tu chvíli pachatel otevřel dveře jejího auta a polil ji kyselinou. Žíravinu částečně polkla, takže kromě rozsáhlých popálenin obličeje, rukou a nohou měla poleptaný i zažívací a dýchací trakt. Dva týdny bojovala o život a téměř půl roku strávila v nemocnici. Podezřelým se stal její expřítel Jan Dubský, toho se podařilo usvědčit a následně odsoudit,“ představuje Michaela Nosková jeden případ.

Martina přišla o zrak, podstoupila velké množství operací a následně se rozhodla pomáhat lidem s popáleninovými úrazy. Projekt Burn Fighters, který spoluzaložila, si klade za cíl motivovat popálené lidi, aby se po takto těžkém zranění nevzdávali.

Během října rozeberou kriminalisté případ Luďka Zlámala, který rozřezal tělo svého bývalého šéfa. Jeho části se pak našly v řece Berounce, většinu ostatků se však najít nepodařilo. V listopadu a prosinci se zaměří na příběhy čtyř brutálních vražd, jejichž pachatelé neskončili na dlouhá léta ve vězení, ale v rukou psychiatrů v přísně střežené zabezpečovací detenci. Dle znalců totiž za jejich činy stála závažná psychická onemocnění, a z tohoto důvodu nebyli za své jednání trestně odpovědní.

Cyklus #plzeňskézločiny vznikl ve spolupráci s Krajským ředitelstvím policie Plzeňského kraje. „Jsme nadšeni, že tento ojedinělý projekt, který umožňuje posluchačům nahlédnout pod pokličku vyšetřování těch nejzávažnějších trestných činů, se stále těší velkému zájmu veřejnosti. Věříme, že návštěvnost bude i po prázdninách tak ohromující, jako byla doposud. Třeba se stane, že mezi posluchači se najdou lidé, které vyprávění kriminalistů Michaely Noskové a Františka Müllera nadchne tak, že se budou zajímat o práci u policie a mohou se v budoucnu stát kriminalisty a vyšetřovat obdobné případy,“ dodává policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Říský, Policie ČR,

Štítky skutečné zločiny, přednášky o zločinech, zločiny v Plzni, vědecká knihovna, True crime, plzeňské zločiny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Byli by spíše divné kdyby zájem nebyl,zvláště v ,proslulé' Plzni. Kde jsou sledovací náramky které jsou vyvinuty a mohl by se ihned nasadit recidivistům a psychopatům vždy okamžitě zvláště při vyšetřování na svobodě se zákazem požívání alkoholu, drog, povinnost zdržovat se v práci nabo doma po dvacáté hodině, jinak se z toho bahna nevyhrabeme. O důvodech dnešního marasmu píšu v diskusích pod Komentáře, Glosy, a další články zde na drbně.

Pondělí, 21. srpna 2023, 10:14Odpovědět

Přednášky kriminalistů o skutečných zločinech v Plzni trhají návštěvnické rekordy. Bude další pokračování  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.