Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Ukrajinci unáší romské děti, psal dezinformátor na sociálních sítích

Bezmála dvě stovky sdílení má na Facebooku příspěvek o údajném pokusu o únos romského dítěte v Rokycanech, kdy pachatelé byli podle pisatele ukrajinské národnosti. Policie se případem zabývá a ujišťuje veřejnost, že k takové události nedošlo. Kriminalisté také bedlivě sledují příspěvky na sociálních sítích, které v této souvislosti ve velkém kolují na internetu.

„Občané České republiky, dávejte si pozor na své malé děti. Ukrajinci unáší děti. Jeden z posledních případů se stal v Rokycanech. Dítě se mu vyškublo z ruky a uteklo. Na celou věc upozornil Vietnamec, který to viděl se před Večerkou! Prosím sdílejte,“ stojí v příspěvku na sociálních sítích, který má k úternímu dopoledni 191 sdílení. „Zabývali jsme se oznámením údajného únosu romských dětí ze strany ukrajinských občanů v Rokycanech. Ujišťujeme veřejnost, že k takové události nedošlo," uvedla policie na svém Twitteru. Sám autor příspěvku své vyjádření dosud nesmazal a v diskuzi připustil, že o celé věci "jen slyšel". 

​​

Žádný Vietnamec na nic neupozornil. Polici jsme volali my,“ napsala pod příspěvek Kateřina Š., kterou závěr policie velmi rozlítil. „Výborný, nakonec lžou děti, my a i kamerový systém. Ale co čekat, že? Vždy jsme byli pro ně odpad a budeme. Nevěřím svým očím! Kam jsme se to dopracovali. Však ono až se ukradne nějaké ´jiné´ dítě, teprve pak bude oheň na střeše, že? Nemam slov," rozčilovala se. „Žádný záznam neexistuje, nikdo policii nevolal, protože se nic takového nestalo. Je to celý jeden velký výmysl," reagoval na její slova Lukáš Š. Jestli mluví Kateřina pravdu či nikoli si ale policie brzy zjistí. „Náležitou pozornost věnujeme i příspěvkům na socicálních sítích, které byly v této souvislosti zveřejněny,“ doplnili kriminalisté, jež vyšetřují, zda se nejedná o trestný čin šíření poplašné zprávy, za což hrozí pobyt ve vězení od šesti měsíců až tři léta. Vyšetrovatele jistě je zaujme i "svědectví" uživatele Valdy K

Napadení chlapce v Sokolově byla další lež

Podobné zprávy se na sociálních sítích neobjevují poprvé. Minulý týden policie například informovala o lživém příspěvku, který mluvil o pobodání jedenáctiletého chlapce ze strany ukrajinských násilníků v sousedním Karlovarském kraji „Lidičky v Sokolově dva Ukrajinci pobodali jedenáctiletého chlapce a chtějí to ututlat...“ stálo mimo jiné v uvedeném příspěvku. Tuto dezinformaci stihli policisté včas podchytit a zabránit tomu, aby se šířila dál. Všechny tyto případy mají ale jedno společné. Autory těchto textů jsou Romové. 

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Čtete také:

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky dezinformace, sociální sítě, únos dětí, Romové, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajinci unáší romské děti, psal dezinformátor na sociálních sítích  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.