Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Muž létal s dronem v blízkosti vrtulníku letecké záchranné služby, který zasahoval u těžce zraněné dívky sražené autem

Policisté se zabývají případem pilota dronu, který létal se svým strojem na místě vážné dopravní nehody, kde přistál i zasahující vrtulník letecké záchranné služby. Incident se stal v Masarykově ulici v Domažlicích, kde osobní automobil srazil na přechodu patnáctiletou dívku, která utrpěla vážné zranění. Podobnou událost s dronem zvědavého asijského trhovce, který tehdy přímo ohrozil záchranářský vrtulník, vyšetřovali policisté na Domažlicku už loni.

„Provozovatel dronu tentokrát na místě létal se svým přístrojem v době, kdy tam vrtulník letecké záchranné služby přiletěl. Pilot byl trochu zvědavý a ve chvíli, kdy ten vrtulník dosedl a vypnul motory, tak s dronem vzlétl. A zase než ten vrtulník po zásahu vzlétl, tak už ten dron byl na zemi. Nedošlo tam tedy k ohrožení života ani zdraví. Dron byl ve vzduchu v okamžiku, kdy vrtulník byl na zemi a měl vypnuté motory,“ informovala redakci Plzeňské Drbny mluvčí policie Iva Vršecká. „Případ řešíme jako přestupek proti zákonu o civilním letectví a událostí se dále zabýváme. V tomto případě se spíše jednalo o nějaké nedorozumění, než aby to byl nějaký úmysl někoho ohrozit,“ doplnila mluvčí policie.

Při nehodě v Masarykově ulici srazil osobní automobil mladou dívku v okamžiku, kdy přecházela po přechodu pro chodce. Náraz ji odhodil několik metrů od vozidla. Vedle zasahujících pozemních záchranářů na místo přiletěl vzhledem ke stavu zraněné dívky i vrtulník letecké záchranné služby. Ten ji následně transportoval se středně těžkým zraněním na akutní příjem do plzeňské fakultní nemocnice. Dechová zkouška u řidiče vyloučila požití alkoholu před jízdou.

Trhovec s dronem ohrožoval záchranářský vrtulník a byl potrestán 

S osmnáctiměsíčním podmíněným trestem a pokutou ve výši 32 tisíc korun vyvázl na jaře u soudu osmatřicetiletý trhovec, který loni v říjnu svým dronem zkřížil cestu vrtulníku letecké záchranné služby při odletu od vážné nehody na Folmavě. Tehdy se tam srazily dva osobní automobily a zranění utrpělo celkem pět osob. Potrestání pilota dronu bylo prvním takovým případem úspěšného trestního řízení v Česku. Muži obviněnému z obecného ohrožení z nedbalosti hrozil až dvouletý trest.

„Po naložení zraněné osoby, nastoupení celé posádky do vrtulníku a vystoupání do výšky deseti metrů si pilot všiml, že před vrtulníkem je nějaký objekt. Když byl objekt od vrtulníku vzdálen asi pět metrů, zjistil pilot, že se jedná o dron, měl jej v úrovni očí,“ popsala už loni policejní mluvčí Dagmar Brožová, co se na místě stalo.

Pilot musel okamžitě zareagovat. Nabral vyšší výšku a dronu se naštěstí vyhnul. Incident okamžitě nahlásil a brzy se jím začala zabývat policie. Kroky vyšetřovatelů zamířily na tržnici ve Folmavě. V jednom ze stánků policista spatřil muže, který v ruce držel ovládání dronu s připevněným mobilem.

„Policisté majitele dronu ztotožnili. Přiznal se, že dron používal a ze zvědavosti se chtěl podívat, co se stalo. Pravidla pro používání dronů však neznal a na létání s dronem neměl oprávnění,“ doplnila mluvčí. „Ze závěrů posudků znalců jednoznačně vyplývá, že dron mohl ohrozit život a zdraví posádky vrtulníku, zasahujících složek integrovaného záchranného systému a také nejméně třiceti přihlížejících osob v bezprostřední blízkosti vrtulníku. V případě střetu dronu s vrtulníkem by vrtulník nebo jeho části mohly na osoby nacházející se na zemi pod vrtulníkem dopadnout,“ shrnula Dagmar Brožová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Antony / Facebooková skupina W-3A Sokol, Michal Holý

Štítky dron, létal s dronem u nehody, vrtulník letecké záchranné služby, nehoda, sražená chodkyně, těžké zranění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muž létal s dronem v blízkosti vrtulníku letecké záchranné služby, který zasahoval u těžce zraněné dívky sražené autem  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.