Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nejslavnější český viklan se už neviklá. Třicetitunový balvan shodili neznámí vandalové při mejdanu

Jednoznačně nejznámější český viklan se neviklá. Neznámí vandalové totiž během bujarého mejdanu rozhoupali a shodili ze základny třicetitunový žulový balvan ve tvaru čočky, měřící v obvodu přes 11 metrů. Nachází se v jihočeské obci Kadov, těsně za hranicí Plzeňského kraje. Kadovský viklan, který je od roku 1985 přírodní památkou, byl v minulosti shozen už několikrát. Naposledy ho v roce 2003 vrátil do původní polohy experimentální strakonický archeolog Pavel Pavel. Ten by měl pomoci viklan umístit na své místo i tentokrát.

„Viklan se nám již neviklá. Prosíme návštěvníky, aby se ke kameni z bezpečnostních důvodů, nepřibližovali a nelezli po něm,“ informuje vedení obce Kadov občany a turisty o nepochopitelném vandalském činu, kterým už se zabývá i policie. Aktuálně je kamen zajištěn před dalším pádem ze své základny pomocí dřevěných špalků a trámů. Kolem je natažená paska zakazující k viklanu vstup. Jedná se o velmi frekventované místo, kam směřuje množství turistů a cyklistů.

Podle informací MF Dnes rozhoupala a následně i shodila Kadovský viklan skupina zatím neznámých lidí, popíjejících alkohol v okolí kamene. Starostka obce Kadov Vladimíra Tomanová pro MF Dnes uvedla, že okolí viklanu bohužel není žádná bezpečnostní kamera, která by ukázala, kdo má tento čin na svědomí.

Viklany jsou velké zaoblené kameny nacházející se samostatně na loukách či v lesích a pouze svou malou částí leží na skalním podloží. U těchto druhů balvanů stačí nevelká síla k jejich rozhoupání.

Pozornost vědců i veřejnosti poutal Kadovský viklan už v 19. století, kdy se zásluhou okresního hejtmanství podařilo kámen uchránit před rozbitím. Poprvé viklan v roce 1893 skupina lidí vychýlila z jeho původní polohy o 1,5 metru. O 90 let později ovšem přichází na scénu slavný a šikovný inženýr Pavel Pavel ze Strakonic, který dokázal rozchodit i obří sochy na Velikonočních ostrovech.

V roce 1983 nadšenci pod vedením inženýra Pavla vrátili viklan do jeho původní polohy postupným podkládáním kulatých klád pod kámen. To opakovali až do okamžiku, dokud kámen nedosedl na své původní místo. Tam ale dlouho nevydržel. Viklan totiž svrhla skupina vandalů v roce 1987 a také v roce 2003. Nezbývalo proto než zopakovat uložení balvanu podle předchozího postupu. Bez použití hydrauliky by chtěl Pavel Pavel nasadit viklan zpět už letos na podzim.

Proslulé viklany i další balvany z doby ledové s děsivými jmény jako je Obětní kámen nebo Velký a Malý čertův náramek můžete navštívit během krátké a nenároční vycházky na Klatovsku mezi obcemi Slatina a Kadov. Jak už jsme zmínili, Kadov se nachází na území Jihočeského kraje.

Nejslavnější český viklan najdete nedaleko od tajemného Obětního kamene a Velkého čertova náramku

Proslulé viklany i další balvany z doby ledové s děsivými jmény jako je Obětní kámen nebo Velký a Malý čertův náramek můžete navštívit během krátké a nenároční vycházky na Klatovsku mezi obcemi Slatina a Kadov. Ten už se nachází na území...

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Zámek Lnáře / Facebook + Obec Kadov,

Štítky Kadovský viklan, vandalové shodili viklan, viklan se neviklá, Pavel Pavel, Kadov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Vážený pane, dovoluji si upozornit, že slovo "své" není zájmeno vztažné, nýbrž zájmeno přivlastňovací: můj, tvůj, jeho, její, náš, váš, jejich a zvratné zájmeno svůj. Naopak zájmena vztažná jsou: kdo, co, jaký, který, čí, jenž, …. Přirozeně pro oba druhy zájmen k tomu přísluší tvary přináležící rodu střednímu a ženskému a také množnému číslu. (Viz např. Wikipedie). Nezbývá mi proto, než doporučit Vám, abyste si původní text autorův ještě jednou v klidu přečetl, přičemž opět shrnuji: Archeolog PP (podmět) chce vrátit viklan (koho, co = předmět) nikoli na SVÉ tedy archeologovo místo, nýbrž na původní místo viklanu, tedy na JEHO místo (Na čí místo? Na původní místo viklanu, tedy JEHO). Autor textu tedy přivlastňuje místo viklanu (čí? = JEHO), tedy předmětu, nikoli chybně místu sebe samého, tedy místu SVÉMU (na své místo). Pokud nadále trvají Vaše pochyby, můžete se pro jejich rozptýlení zdarma obrátit na Ústav pro jazyk český České akademie věd - jazyková poradna č.t. 257 531 793 (po dobu prázdnin: úterý a čtvrtek 10 - 12 hodin), ev. na kontakty uvedené na jeho webové stránce.

Čtvrtek, 3. srpna 2023, 16:49Odpovědět

Petr Schönack

Teda, to muselo dát práce. A přitom taková blbost, že jo? Ale zas menší dřina než ten šutrák vláčet zpátky.

Neděle, 6. srpna 2023, 02:00Odpovědět

Karel Poláček

Pane Malý, naše polemika zdá se překračuje již rozumné hranice. Dotčené věty se nacházejí v 1. odstavci předmětného článku: "Kadovský viklan, který je od roku 1985 přírodní památkou, byl v minulosti shozen už několikrát. Naposledy ho v roce 2003 vrátil do původní polohy experimentální strakonický archeolog PAVEL PAVEL. Ten by měl pomoci viklan umístit na SVÉ místo i tentokrát." Věta "V roce 1983 nadšenci pod vedením inženýra Pavla vrátili viklan do jeho původní polohy postupným podkládáním kulatých klád pod kámen." nebyla předmětem mého zájmu. Přečtěte si ten článeček a můj komentář ještě jednou.

Úterý, 11. července 2023, 07:41Odpovědět

Vladimír Malý

Pane Poláčku, cituji z článku: "V roce 1983 nadšenci pod vedením inženýra Pavla vrátili viklan do jeho původní polohy postupným podkládáním kulatých klád pod kámen." Vámi uváděnou větu tam nenecházím a archeologické verze článku neznám.

Pondělí, 10. července 2023, 10:52Odpovědět

Karel Poláček

Ještě jednou panu Malému: Nesprávné použití zájmena své je v původním textu. A ten původní text není z mého "pera", nýbrž z "pera" autora článku

Pondělí, 10. července 2023, 09:57Odpovědět

Karel Poláček

Pane Vladimíre Malý: Přečtěte si prosím opět původní text, cituji ho zde doslova: "... viklan ... Naposledy ho (koho, co, = 4. pád = předmět) v roce 2003 vrátil do původní polohy experimentální strakonický archeolog (kdo, co = 1. pád, podmět) Pavel Pavel. Ten kdo, Pavel, podmět) by měl pomoci viklan (koho, co = předmět) umístit na své místo i tentokrát." Takže archeolog (kdo, co = podmět) ho (viklan, tedy koho, co = 4. pád, předmět) vrátil do původní polohy. Opět původní text: " Ten (kdo?, archeolog = 1. pád, podmět) by měl pomoci viklan (koho?, co = 4. pád, předmět) umístit na své místo (tj. na čí místo?, na své místo, tedy na místo archeologovo?) i tentokrát." Zájmenem svůj, svá, své, přivlastňujeme podmětu, tedy - jak je původně věta napsána - v tomto případě archeologovi. Podmět je vždy v 1. pádě, nominativu. Podmět - archeolog - chce vrátit co/předmět ve 4. pádu - viklan na původní místo viklanu - tedy jeho místo. Shrnutí: Archeolog (podmět) chce vrátit viklan (předmět) nikoli na SVÉ tedy archeologovo místo, nýbrž na původní místo viklanu, tedy na JEHO místo. Autor textu tedy přivlastňuje místo viklanu (JEHO), tedy předmětu, nikoli chybně místu sebe samého, tedy SVÉHO. Přečtěte si ten text ještě jednou. Je to sice již 61 let, kdy jsem s výbornou skládal maturitu z jazyka českého, ale fundamentální zásady české gramatiky si ještě dobře pamatuji. Rozbory větné se provádějí snad již v 6. třídě ZŠ.

Pondělí, 10. července 2023, 09:53Odpovědět

Vladimír Malý

Pane Poláčku, vztažná zájmena se vztahují k podmětu věty. Ve vámi připomínkované větě je podmětem "ten", tedy Pavel Pavel. Kdybyste použil vámi navrhované vztažné zájmeno "své", bylo by to Pavlovo místo, nikoliv toho balvanu. Ta věta v článku je tedy dobře. Hned v následující větě článku je zájmeno "své" použito správně, protože podmět je kámen.

Pondělí, 10. července 2023, 06:14Odpovědět

Karel Poláček

Naposledy ho v roce 2003 vrátil do původní polohy experimentální strakonický archeolog Pavel Pavel. Ten by měl pomoci viklan umístit na JEHO místo i tentokrát. Nebo snad opravdu na své místo, např. kde právě on stojí?

Neděle, 9. července 2023, 08:33Odpovědět

Dalibor Vinský

Vím, že to, co teď napíšu bude velice kruté, ale je obrovská škoda, že ten viklan nespadl na ty dementy...

Sobota, 8. července 2023, 19:44Odpovědět

Petr Schönack

Pro Vyrobík: ale tu mládež vychovali děti socialismu, asi proto se chovají jak kdyby zrovna vylezli ze zemljanky. Navíc viklan tam byl spíš milióny let a poprvé ho shodili za feudalismu, pak dvakrát socialističtí vandalové a teď jejich komoušský fakani. Prostě proletářská lůza, když už nemohou okrást pracovité lidi, tak aspoň ničí.

Sobota, 8. července 2023, 19:28Odpovědět

Petr Smidt

Pro soudruha Vyrobnika "poprve byl shozen r. 1983" - to bylo za neokomunismu. Takže placate blbiny jako všichni komunisté. A to je to, proč nejste ve sněmovně.

Sobota, 8. července 2023, 19:13Odpovědět

Michal Ficus

Soudruh Vyrobík jako obvykle založí stranickou buňku, a pod vedenim brigády socialistické práce, nám ukáže světlé zítřky pod vedením Strany a Vlády se Sovětským Svazem na věčné časy, zpátky ni krok !

Sobota, 8. července 2023, 14:18Odpovědět

Mira Glőckner

Pane Vyrobík, melete komoušský nesmysly! Přečtěte si to ještě jednou a pak snad pochopíte, že vandalismus provází lidstvo po celou dobu jeho existence.

Sobota, 8. července 2023, 09:29Odpovědět

Ján Vyrobík

Viklan přebyl možno tisíce let, a lidí ho chodili obdivovat! Až přišel dnešní neokapitalizmus, s nemožnou mládeží, která tento výtvor přírody ukončila...

Sobota, 8. července 2023, 07:51Odpovědět

Nejslavnější český viklan se už neviklá. Třicetitunový balvan shodili neznámí vandalové při mejdanu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.