Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Podvodníci přichází s novým trikem. Oběti ožebračí tím, že zcela převezmou kontrolu nad jejich mobilem

Kyberzločinci neustále přicházejí s novými fígly, jak své oběti připravit o peníze. Tentokrát to zkouší zcela novým způsobem a nabízí lidem přechod z klasické SIM karty na eSIM. Falešnému operátorovi takto naletěl například muž z Plzeňska, který nevědomky předal pachateli kontrolu nad svým telefonním číslem. Podvodníkovi pak jen stačila chvilka, aby se dostal do internetového bankovnictví a převedl si na své konto 850 tisíc korun.

„Muže kontaktoval falešný pracovník jednoho z mobilních operátorů a v rámci digitalizace mu nabízel přechod z klasické SIM karty na eSIM. Do SMS zprávy mu poté přišel kód, který „operátorovi“ nadiktoval. Tím však podvodník převzal kontrolu nad celým telefonním číslem poškozeného, čímž byl následně schopen vstoupit do internetového bankovnictví,“ popisuje špinavý trik podvodníků policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Pokud jste si o novou eSIM sami nepožádali a naopak se na vás sám od sebe obrátil „mobilní operátor“ a nabídl vám její výměnu, s největší pravděpodobností se jedná o podvod. „Operátor nikdy nenavrhuje změnu ze SIM karty na eSIM sám, výměna je možná pouze na základě vaší žádosti. Kartu eSIM v současné době podporuje pouze úzký okruh zařízení,“ upozorňuje Brožová.

Policisté proto znovu připomínají, aby lidé nesdělovali nikomu kódy, které jim prostřednictvím SMS zpráv přijdou. Pokud máte při hovoru s operátorem jakékoliv pochybnosti, telefonát ukončete a kontaktujte oficiální telefonní číslo vašeho operátora, které najdete na webových stránkách. Nikdy nevolejte zpět na telefonní číslo, ze kterého přišel pochybný telefonát.

Policie radí: 

  • Nikdy nikomu nesdělujte informace o vašich pinech, heslech, přístupových údajích -  policie, banka ani mobilní operátor je nikdy nepotřebují.
  • Nikdy se nenechte vmanipulovat do časové tísně, nechte si čas na rozmyšlenou, pokud se vám cokoli nezdá, neváhejte a kontaktujte svoji banku nebo mobilního operátora.
  • Nikdy nikomu cizímu nepovolujte vzdálený přístup do vašeho počítače nebo mobilního telefonu.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky kyberzločinci, kyberpodvody, falešný operátor, eSIM, nový trik podvodníků, internetové bankovnictví, podvod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodníci přichází s novým trikem. Oběti ožebračí tím, že zcela převezmou kontrolu nad jejich mobilem  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.