Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Pomočený muž bezvládně ležel v mokré trávě a stěžoval si, že několik dní nejedl

Záchrany na poslední chvíli se dočkal nebožák, jenž ležel v mokré trávě na Denisově nábřeží v Plzni. Muž byl natolik zesláblý, že se nedokázal ani postavit na nohy. Nakonec mu pomohli strážníci a pracovníci Červeného kříže, který zaštiťuje projekt Street medicine.

Zesláblého třiašedesátiletého muže našli strážníci ležet v mokré trávě. Dotyčný byl zcela promočený a pomočený.  „Nemohl se ani postavit, byl zesláblý a strážníkům uváděl, že již pár dní nejedl. Proto se hlídka obrátila telefonicky na pracovníka Oblastního spolku Českého červeného kříže Plzeň zajišťující projekt Street medicine. Pracovník městské charity brzy dorazil a s ním také sanitní vůz, do něhož muži museli všichni přítomní pomoci nastoupit,“ popsala mluvčí plzeňských strážníků Jana Pužmanová.

Základní ošetření v terénu nabízí již zmíněný projekt Street medicine. Jeho cílem je, aby se lidem bez domova dostalo základního ošetření, neboť mají ztížený přístup k běžným lékařským službám. Do projektu jsou zapojené organizace jako Červený kříž, Point 14, Městská charita Plzeň, CPPT, Medici na ulici, Člověk v tísni, Ulice, Ledovec, Tady a teď, K srdci, SKP, Ponton a plzeňská městská policie.

„V praxi spolupráce funguje tak, že mě kontaktuje sociální pracovník z některé organizace nebo městský policista s tím, že potkal člověka bez domova, který potřebuje zdravotní péči. Já zajistím sestru, popřípadě sanitku, pokud je nutná. Tým za klientem dojede a zdravotník na místě vyhodnotí, zda zranění dokáže ošetřit sám nebo bude nutný převoz do nemocnice,” vysvětluje koordinátorka projektu Jana Fajfrová.

Tento případ z Plzně velmi připomíná nedávný příběh jiného třiašedesátiletého muže, který 15 dní se zraněnou nohou a bez možnosti pohybu živořil v lese na Domažlicku. Několik poslední dní už ani neměl jídlo a pití a byl doslova na pokraji smrti. Naštěstí si ho všiml jeden z místních občanů a přivolal policii.

Cizinec byl několik dní bez jídla a vody, zdroj: Policie ČR

„Policejní hlídka přijala oznámení, že v lesním prostoru pod obcí Starý Dvůr u obce Kdyně leží neznámý muž. Když se policisté dostavili na místo, nalezli tam zraněného cizince. Ležel na mokré dece a molitanu, byl přikrytý další mokrou dekou a nacházel se ve špatném zdravotním stavu. Vedle sebe měl stan a batoh s věcmi,“ uvedla tehdy k případu policejní mluvčí Barbora Šmaterová.

Mladý muž se nevrátil domů z koncertu a vyhlásili po něm celostátní pátrání. Strážníci ho našli ležet u křoví

Naprosto dezorientovaného, zmateného a silně prochladlého mladého muže, který se třásl zimou, objevila brzy ráno hlídka městské policie, jak leží u křoví v průmyslové zóně na Borských polích v Plzni. Poslední, na co si mladík vzpomněl, bylo to,...

Muž policistům řekl, že je na místě asi patnáct dní, že je zraněný na noze a nemůže chodit. Jeho zranění mu vůbec nedovolilo postavit se na nohy, a tak byl i několik posledních dní bez jídla. „Prý cestoval po Slovensku, chtěl procestovat i Českou republiku. Přespával pod stanem, ale jak se dostal na místo, kde byl nalezen, nedokázal přesně vysvětlit. Policejní hlídka na místo přivolala zdravotnickou záchrannou službu a ta muže převezla do nemocnice k dalšímu ošetření. Díky včasné reakci a pomoci se podařilo muže zachránit,“ dodala mluvčí policie.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MP Plzeň

Štítky podchlazený muž, záchrana života, městská policie, hladový muž, street medicine

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pomočený muž bezvládně ležel v mokré trávě a stěžoval si, že několik dní nejedl  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.