Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Svůj život ukončil skokem z klatovské Černé věže muž. Za posledních 13 let je to už čtvrtý tragický případ

Skokem z Černé věže v Klatovech ukončil svůj život v neděli dopoledne muž. Na věž vystoupal podle očitých svědků krátce po jejím otevření. Nešťastník dopadl do rohu náměstí Míru přímo před schody do jezuitského kostela. Během posledních 13 let spáchali sebevraždu skokem z Černé věže už celkem čtyři lidé.

Událost, která se stala krátce po deváté hodině ráno potvrdila pro Plzeňskou Drbnu mluvčí policie Eva Červenková. „Jednalo se o sedmapadesátiletého muže. Utrpěl zrnaněí neslučitelná se životem. Vše nasvědčuje tomu, že se jednalo o sebevraždu." Na místě neštěstí aktuálně pracují policisté, kteří vyšetřují případ. U paty věže v rohu náměstí hasiči umístili zábrany, aby zastínili místo tragédie. 

Sebevraždu skokem z klatovské Černé věže spáchal v červnu 2020 dvacetiletý mladík a po tomto činu se rozvířila veřejná debata o tom, zda by se neměla věž před podobnými případy zabezpečit například kovovou mříží, podobně jako je to na věži plzeňského chrámu sv. Bartoloměje. V roce 2014 z věže skočila devětadvacetiletá žena. O čtyři roky dříve spáchala sebevraždu skokem z věže jedenadvacetiletá žena.

O zajištění věže se diskutovalo na sociálních sítích. Část veřejnosti volala po tom, aby se věž zabezpečila. Lidé se obávají toho, že případní další sebevrazi mohou při své zoufalém činu někoho zranit nebo dokonce usmrtit. Mají strach se toho, že věž bude do budoucna lákat další jedince, kteří chtějí takto drasticky ukončit svůj život. V diskusi ovšem další část veřejnost argumentovala tím, že zamřížováním ochozu věže se znehodnotí historická památka a pokazí se tak celkový zážitek z návštěvy věže i výhled na náměstí a do kraje. Nakonec se od zajištění ochozu věže upustilo. 

Černá věž je v majetku města Klatovy, stojí v jihozápadním rohu klatovského náměstí a její celková výška dosahuje bezmála 82 metrů. Ochoz se nachází ve výšce zhruba sedmdesáti metrů a vede k němu 226 schodů.

V Plzni ochoz chrámu sv. Bartoloměje zabezpečili

V roce 2001 nechalo plzeňské biskupství instalovat na ochoz věže katedrály svatého Bartoloměje ve výšce 60 metrů ochrannou mříž v reakci na to, že tam během jednoho týdne skočili z věže hned dva sebevrazi. K instalaci mříže se tam vyjadřovali památkáři, zástupci církve i města. Uzavření ochozu nerezovou klecí přišlo tehdy na 300 tisíc korun.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Slavomír Beneš

Štítky sebevražda, skok z věže, Černá věž, sebevrazi, Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Svůj život ukončil skokem z klatovské Černé věže muž. Za posledních 13 let je to už čtvrtý tragický případ  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.