Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Soud zmírnil trest instruktorce v kauze popálených dětí při nepovedeném chemickém pokusu na táboře

Odvolací Krajský soud v Plzni zmírnil trest instruktorce Lucii Skořené za popálení dětí při nepovedeném chemickém pokusu v rokycanském příměstském táboře v roce 2019. Původní trest 18 měsíců s dvouletou zkušební dobou zmírnil na podmínečný desetiměsíční trest se zkušební dobou 15 měsíců. Rozsudek je pravomocný. Táborovou vedoucí Martinu Skočilovou soudci potrestali pravomocně loni v listopadu, kdy jí soud vyměřil dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti.

V srpnu 2019 dělaly vedoucí na závěr tábora s 23 dětmi rozdělenými do skupinek chemický pokus zvaný faraonův had, při které se smíchá cukr se sodou, směs se vsype do popela, polije lihem a zapálí. Při hoření se formuje tělo pěnového hada. Při druhém kole pokusu na posledním z pěti stanovišť se stalo neštěstí. Napoprvé se pokus uspokojivě nepovedl, proto se ženy rozhodly ho zopakovat. Při pokusu ale vzplál líh a popálil tři děti. Nejvíce byla zasažena tehdy šestiletá Natálka, kterou oheň popálil na 43 procentech těla a ponese si doživotní fyzické i psychické následky. Vedle ní oheň popálil na dvou a pěti procentech těla osmiletého chlapce a stejně staré děvče.

„Pokus jako takový není nebezpečný, ale opakování bylo velkou chybou. Ani jedna si neuvědomila, že v minulosti jej dělaly několikrát v místnosti, teď poprvé jej prováděly venku, na slunci, v jiných podmínkách. Došlo k hrubému podcenění situace. Skořená informovala Skočilovou, že podle ní je popel v pořádku, dostatečně vyhaslý. To byla chyba, na základě které se rozhodly k opakování pokusu. Pak došlo k tomu, k čemu došlo," sdělil k pochybení Skořené předseda odvolacího senátu Eduard Wipplinger.

Podle odvolacího soudu není prokázané, že Skořená porušila důležité povinnosti. Proto skutek kvalifikoval podle mírnějšího odstavce těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti a zmírnil původní trest. Navíc se odsouzená nemusí podílet na splácení škody a nemá zakázáno pořádat příměstské tábory.

Za popálení tří dětí při zpackaném chemickém pokusu potrestal soud podmínkou organizátorku tábora

Kauzu trojice dětí, které se popálily při nevydařeném chemickém pokusu na příměstském táboře v Rokycanech projednával plzeňský krajský soud. Podmíněný trest dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti...

Popálená Natálka od tragické události absolvovala autotransplantaci kůže na 26 procentech těla a celkem 14 operací a převazů v celkové anestezii. Učila se znovu chodit, další zákroky ji ještě čekají a dlouhá popáleninová léčba pokračuje. V nemocnici pobývala Natálka od 23. srpna 2019 až do 20. listopadu 2019. Od té doby je v domácím léčení. Zákroky se od té doby dějí už ambulantně. Včetně laserových zákroků, které se ale provádějí v celkové anestezii na soukromé klinice. I teď musí každou zimu absolvovat zákrok na operačním laseru, protože zatímco její tělo roste, zasažená kůže neroste a musí se naříznout nebo laserem rozrušit, aby se zvětšila. Tyto zákroky bude muset absolvovat, dokud její tělo poroste. Až přestane růst, bude následovat několik plastických operací. Dívenku čeká celoživotní rehabilitace a celoživotní péči o jizvy. Pokud laserová terapie nezabere, tak hrozí nářezy, protože s ní ty jizvy nerostou. Má transplantovanou část obličeje a jizvy jí mohou začít deformovat obličej.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky popálená Natálka, chemický pokus, příměstský tábor, boj o život, plastická operace, transplantace, léčba, soud, obžaloba, ublížení na zdraví, nedbalost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zmírnil trest instruktorce v kauze popálených dětí při nepovedeném chemickém pokusu na táboře  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.