Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Zajištěné kamiony s desítkami tun závadového odpadu přijíždějí do Česka ve většině případů z Německa

Šest závadových přeprav odpadu u tuzemských a zahraničních dopravců zaznamenali celníci při kontrolách v Plzeňském kraji od začátku letošního roku. Problematický odpad do České republiky ve většině zjištěných případů směřoval z Německa.

Nejvíce akcí se uskutečnilo během února a března a bylo to 42 kontrol. Od začátku roku hlídka plzeňských celníků oddělení mobilního dohledu realizovala 56 kontrol převáženého odpadu. „V případě šesti zjištěných závadových přeprav odpadu se jednalo o celkové hmotnosti 97 590 kg. Veškerá zjištěná porušení byla předána Ministerstvu životního prostředí ČR a České inspekci životního prostředí. V naprosté většině případů byl odpad dopravován do České republiky z Německa,“ informovala Marcela Kašparová, mluvčí Celního úřadu pro Plzeňský kraj.

U zjištěných porušení je nejčastějším problémem neúplně nebo nesprávně vyplněný průvodní doklad o přeshraniční přepravě odpadů. „Dále jsou zjištěny případy, kdy je u přepravovaného odpadu do ČR deklarován účel skladování bez uvedení způsobu jeho následného využití. V jednom případě hlídka také odhalila přepravu odpadu, kdy vozidlo nebylo označeno v souladu se zákonem a u další přepravy bylo zjištěno, že deklarovaný druh neodpovídá skutečně přepravovanému odpadu. V tomto případě byl přepravovaný odpad včetně dopravního prostředku z důvodu provedení nedovolené přepravy zadržen,“ informovala mluvčí Kašparová.

Při záchytu nelegálního odpadu přímo na silnici Celní správa ČR přepravovaný odpad nebo i dopravní prostředek na místě zadrží. Po projednání příslušným orgánem je zpravidla vrácen do země původu.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Celní úřad pro Plzeňský kraj

Štítky celníci, kontroly celníků, dovoz odpadu, odpad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zajištěné kamiony s desítkami tun závadového odpadu přijíždějí do Česka ve většině případů z Německa  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.