Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Důchodkyni zaujal inzerát na nákup kryptoměny, podvodník ji připravil o desítky tisíc

Do pasti podvodníka se chytila jednasedmdesátiletá žena z Domažlicka. Na internetu narazila na inzerát, který lákal na investice do kryptoměny. Důchodkyně následně klikla na odkaz a vyplnila své kontaktní údaje. Místo poctivého finančního poradce ji však kontaktoval podvodník a postupně z ní vymámil číslo účtu i ji přiměl, aby mu vyfotila svůj občanský průkaz. Nešťastná seniorka pak už jen mohla sledovat, jak jí mizí z účtu desítky tisíc.

Brouzdání na internetu přišlo seniorku z Domažlicka velmi draho. Telefonicky jí kontaktoval muž a poslal odkaz na instalaci softwaru pro vzdálený přístup do počítače. Žena následně volacímu prozradila u jaké banky má vedený účet i mu nadiktovala své rodné číslo.

„Po ukončení hovoru volala žena zpět na telefonní číslo, ze kterého se s ní muž spojil, avšak na druhé straně se ozval někdo jiný. Jednalo se o skutečného majitele telefonního čísla, který však o předchozích hovorech nic nevěděl. Neznámý pachatel tedy pravděpodobně zneužil telefonní číslo jiné osoby,“ uvedla policejní mluvčí Iva Vršecká.

Seniorka vyzradila své přihlašovací údaje

Telefon ženě brzy zazvonil znovu. Tentokrát podvodník volal z jiného čísla s dalšími instrukcemi. Chtěl například, aby mu poslala fotku občanky a přihlašovací údaje do internetového bankovnictví. I tohle všechno mu žena prozradila.

V loňském roce evidovali policisté v Plzeňském kraji 887 případů internetové kriminality. V 65 % se jednalo o podvody. Kriminalisté se zabývali také neoprávněnými přístupy do počítačových systémů a opatření hesla (149 případů). Ve 41 případech se jednalo o dětskou pornografii a zneužití dítěte k ní.

„Pak už jen zaznamenala, že z jejího spořícího účtu byla na běžný účet převedena částka 38 600 korun, která byla následně z účtu odcizena. Muž dále poškozené slíbil, že se s ní spojí v následujících dnech, což neučinil,“ pokračuje mluvčí.

Seniorka posléze zavolala do své banky, kde ji upozornili, že na jejím účtu někdo provedl pokus o sjednání úvěru. Tato žádost byla nakonec zamítnuta. S pracovníky banky se pak shodla na tom, že své internetové bankovnictví zablokuje a ohlásí vše na policii. Kriminalisté se nyní případem zabývají pro podezření ze spáchání podvodu.

„Policisté opětovně upozorňují občany, aby byli obezřetní při reakcích na inzeráty, které slibují výnosy z investic. Aby neposkytovali své osobní a přístupové údaje do internetového bankovnictví jiným osobám a byli opatrní při rozklikávání doručených odkazů. Mohou obsahovat aplikaci, pomocí které je možné ovládat celý obsah osobního počítače nebo mobilního telefonu druhou osobou,“ apeluje Vršecká.

 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com

Štítky podvod, kryptoměny, internetový podvod, kyberkriminalita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Důchodkyni zaujal inzerát na nákup kryptoměny, podvodník ji připravil o desítky tisíc  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.