Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po divoké a násilné vzpouře v záchytném zařízení pro cizince zůstává stále na útěku poslední ze 13 uprchlíků

Na útěku stále ještě zůstává poslední z 13 cizinců ze severní Afriky, kteří uprchli v úterý večer během velmi divoké vzpoury ze záchytného zařízení pro zajištění cizinců v Balkové na Plzeňsku. Před samotným útěkem došlo v zařízení k násilnostem ze strany běženců. Policistům se dosud nepodařilo dopadnout sedmadvacetiletého Maročana Bartala Khalida.

Útěku skupiny cizinců předcházela v úterý večer vzpoura, do které se v zařízení zapojilo asi 70 afrických migrantů. Někteří nespokojenci neváhali použít násilí, ozbrojili se tyčemi, rozštípali židle a napadli i několik dozorců. Během potyčky se podařilo 13 cizincům uprchnout mimo zařízení. Šest z nich policie ještě v úterý před půlnocí zadržela v okolí Balkové.

Jednoho dalšího cizince se podařilo zadržet ve středu dopoledne. Odpoledne policisté zadrželi dalších pět. Po uprchlících pátral ze vzduchu i policejní vrtulník s termovizí, zatímco okolní lesy i další terén pročesávali na zemi ozbrojení policisté. Uniknout jim dokázal jen jediný Maročan, po kterém se stále pátrá. Na útěku je v době, kdy v regionu v minulých dnech padaly teploty k minus deti stupňům. „Muži byli v zařízení zajištěni z důvodu realizace správního vyhoštění do země původu, nikoliv z důvodu podezření z páchání trestné činnosti,“ informovala mluvčí policie Michaela Raindlová.

Zařízení pro zajištění cizinců v Balkové spadá pod Správu uprchlických zařízení. Slouží k zajištění cizinců, kterým bylo vydáno pracovníky cizinecké policie rozhodnutí o správním vyhoštění a zajištění. Klientelu zařízení tvoří osoby, které se pobytem na území ČR dostaly do rozporu se zákony ČR. Zajištěny mohou být jen osoby ve věku nad 15 let. Vnější ostrahu zařízení zajišťuje Police ČR, vnitřní smluvní bezpečnostní agentura.

Lidé mají s výjimkou nočního klidu relativně volný pohyb, mohou využívat sportoviště nebo kulturní místnost. V Balkové fungovalo záchytné středisko pro uprchlíky od roku 1998 do konce roku 2005, poté sloužilo jako policejní školící středisko, své zázemí tam v minulosti našli i policejní psovodi. Od roku 2016 místo opět slouží k zajištění nezvaných hostů.

Velké nepokoje násilí a vzpoura

Nepokoje a incidenty nejsou v záchytném zařízení rozhodně poprvé, policie je v Balkové řešila už před 14 dny, kdy dva cizinci polili jiného hořlavinou a pak se ho snažili zapálit. Jeden z útočníků se pak pokusil v policejní cele oběsit.

V roce 2002 zažilo zařízení velkou vzpouru a nepokoje. Tehdy tam panovala jiná pravidla. Cizinci si stěžovali na nevyhovující režim v táboře, kdy museli trávit 23 hodin zavření na celách, bez možnosti nějakého zaměstnání nebo jiné formy trávení volného času. Dál jim vadil fakt, že nemohou bolně telefonovat a jiným vadila strava, která pro část muslimů byla nepřijatelné. Vše vyvrcholilo právě nepokoji, kdy cizinci z oken svých cel vyvěsili transparenty a pokřikovali na novináře. Na základě toho navštívila zařízení delegace Výboru proti mučení při Radě Evropy, jež dospěla k rozhodnutí, že se podmínky v táboře musí zlepšit.

Obdobnou situaci zažila Balková ještě v květnu 2017. Dva Nigerijci se tehdy zabarikádovali v místnosti izolace a odmítali ji opustit. Jejich agrese se čím dál více stupňovala až začali na policisti házet nábytek. Postupně se k nim přidalo dalších třináct cizinců. Vše ale rychle vyřešila zásahovka, která muže vyvedla a zpacifikovala. Nikdo tehdy nepřišel k úrazu.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky uprchlí cizinci, uprchlíci z Afriky, běženci z Afriky, záchytné zařízení pro cizince, zařízení Balková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po divoké a násilné vzpouře v záchytném zařízení pro cizince zůstává stále na útěku poslední ze 13 uprchlíků  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.