Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Policisté loni pátrali v Plzeňském kraji po 1472 osobách. Nenašel se muž z Prahy, který zmizel na Šumavě

Celostátní pátrání po celkem 1472 osobách vyhlásili loni policisté v Plzeňském kraji. Ve srovnání s rokem 2021, kdy bylo vyhlášeno 1330 pátrání, to představuje nárůst o zhruba deset procent. Z tohoto počtu vyhlášených celostátních pátrání bylo již 1344 osob vypátráno a pouze 128 osob je nadále vedeno v aktivním pátrání. Nenašel se například muž z Prahy, který beze stop zmizel na Šumavě loni v lednu.

Pohřešovanou osobou je osoba, k níž bylo učiněno oznámení o pohřešování, není známo místo jejího pobytu a není podezřelou a lze se domnívat, že je ohrožen její život nebo zdraví, dále svěřenec školského zařízení pro výkon ústavní výchovy, který má soudem nařízenou ústavní výchovu a byl oznámen jeho útěk.

„V roce 2022 došlo ke zvýšení počtu vyhlášených pátrání po pohřešovaných i hledaných osobách a rovněž pátrání po pobytu osob. Nejvíce celostátních pátrání se v roce 2022 stejně jako v roce 2021 vyhlásilo po pobytu osob, dále na základě vydání příkazu k zatčení a útěku svěřenců s ústavní výchovou. Pohřešovaní s příznakem „dítě v ohrožení“, kdy jde o osobu mladší 15 let, bylo v roce 2022 v Plzeňském kraji vyhlášeno jedno,“ informovala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

V roce 2022 zaznamenali policisté plzeňského krajského ředitelství vysoké procento úspěšnosti při pátrání po pohřešovaných osobách, a to 98 procent. V roce 2021 to činilo 95,4 procent. Přitom při pátrání po pohřešovaných osobách se jedná o nejnáročnější pátrání především z důvodu nákladnosti prostředků a náročnosti na prvotní opatření. V souvislosti s pátráním po pohřešovaných osobách je třeba také zmínit pátrací akce, kterými se rozumí jednorázové časově a prostorově omezené nasazení většího počtu sil a prostředků směřující k vypátrání osoby.

Hledaná osoba je osoba podezřelá nebo obviněná ze spáchání trestného činu, na kterou je vydán předchozí souhlas se zadržením nebo příkaz k zadržení či příkaz k zatčení, nebo osoba odsouzená, na kterou je vydán příkaz k dodání do výkonu trestu odnětí svobody. Hledanou osobou je také odsouzený, který uprchne z vězeňského zařízení, voják, který se neoprávněně zdržuje mimo útvar, či osoba, která uprchla ze zařízení pro zajištění cizinců.

„Taková pátrací akce se uskutečnila před několika dny na severním Plzeňsku. Jednadvacetiletá žena si měla vzít asi 25 tablet psychofarmak, které zapila vínem, a odejít z domu ve zkratu, že jí nebaví život. Policisté lokalizovali její mobilní telefon. Po mladé ženě začalo pátrat několik hlídek policistů obvodních oddělení, dopravního inspektorátu, zásahové jednotky se čtyřkolkou i psovodi se psy a dále několik jednotek sboru dobrovolných hasičů. Byl vyslán i požadavek na nasazení vrtulníku, ale vzhledem k nevhodným letovým podmínkám to nebylo možné. Žena byla po dvou hodinách vypátrána živá a převezena do lékařského zařízení,“ uvedla Brožová.

Muž z Prahy zmizel beze stop na Šumavě

V evidenci pohřešovaných osob například zůstává od začátku ledna loňského roku čtyřicetiletý Igor Kassl z Prahy. Muž měřící asi 185 centimetrů zmizel na Šumavě. A nepodařilo se ho dodnes najít ani při opakovaných rozsáhlých pátracích akcích do kterých se vedle policie, zapojila i Horská služba a další dobrovolníci.

„Pohřešovaný muž byl naposledy spatřen v pátek 31. prosince 2021 kolem poledne. O dva dny později bylo na Modravě nalezeno jeho opuštěné vozidlo značky Ford S-Max,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová. Příbuzná pohřešovaného sdílela prosbu o pomoc a fotografii svého zetě na sociálních sítích, kde příspěvek sdílelo přes 2,5 tisíce lidí. Později přiznala obavy z toho, že si muž chce vzít život.

„Pán navštívil Šumavu před třemi měsíci a podle manželky se mu líbila lokalita u jednoho z křížků, nebo božích muk. Žena ovšem vůbec netušila, o kterou lokalitu se jedná,“ řekl k okolnostem pátrání Josef Tischler, zasahující člen Horské služby Šumava.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Horská služba Šumava-Kvilda, Policie ČR

Štítky pátrání po pohřešovaných, hledané osoby, policejní pátrání, pohřešovaná osoba, zmizel na Šumavě, celostátní pátrání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté loni pátrali v Plzeňském kraji po 1472 osobách. Nenašel se muž z Prahy, který zmizel na Šumavě  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.