Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Soud potvrdil detenci pro extrémně nebezpečného muže za brutální ubodání syna v den jeho 14. narozenin

Vrah svého čtrnáctiletého syna půjde na základě rozhodnutí pražského vrchního soudu do zabezpečovací detence. Soud zamítl stížnost odsouzeného muže z Dešenic na Klatovsku. Muž letos v březnu zavraždil svého syna 30 bodnými ranami. Po činu se muž pokusil spáchat sebevraždu. Vyskočil z okna a způsobil si těžká poranění mozku.

Podle dřívějšího znaleckého posudku byl muž v době činu nepříčetný a nedokázal rozlišit nebezpečnost svého jednání, ani ho ovládat. Proto není za svůj skutek trestně odpovědný. Znalkyně označila mužův případný pobyt na svobodě za časovanou bombu. O stížnosti rozhodoval soud v neveřejném zasedání. V říjnu poslal šestačtyřicetiletého muže do zabezpečovací detence svým rozhodnutím už senát plzeňského krajského soudu.

Zabezpečovací detence je ústav s vězeňským režimem. Setrvání v něm přezkoumává v pravidelných intervalech soud. Muž se u plzeňského soudu domáhal zejména toho, aby mu lékaři nedávali žádné léky ani injekce. Protože tento slib nedostal, podal si proti rozhodnutí o umístění do detence stížnost.

Krvavý incident, který šokoval širokou veřejnost se stal v malé obci v Pošumaví letos 15. března. Obviněný muž vychovával po smrti manželky svého syna sám. V den jeho 14. narozenin rozpoutal vražedné běsnění namířené proti chlapci. Svého syna měl muž nejprve škrtit, pak ho ubodal nožem. Zasadil mu 30 bodných a řezných ran v obličeji, na krku a na hrudníku. Bezprostředně po vraždě vyskočil útočník z okna a vážně se zranil. Důvodem byly vážné psychické problémy muže. Pachatele ve vážném stavu tehdy transportoval do nemocnice vrtulník letecké záchranné služby.

Znalkyně uvedla, že byl útočník v době činu nepříčetný a nedokázal rozlišit nebezpečnost svého jednání ani ho ovládat. Vzhledem k tomu není za své jednání právně odpovědný. Soud tak vyslyšel návrh státního zástupce o umístění muže do detence, neboť jeho další pobyt na svobodě označila znalkyně vysoce společensky nebezpečné a jeho další chování za zcela nevyzpytatelné. Při sebevražedném skoku z okna si muž navíc těžce poranil mozek, v důsledku čehož se u něj vyvinula duševní porucha, organický psychosyndrom. Tyto změny jsou podle znalkyně nevratné a při současných znalostech medicíny neléčitelné.

Policie ho obvinila z vraždy vzhledem k jeho zdravotnímu stavu až 7. dubna a soud ho následně poslal do vazby. V červenci ale kriminalisté na základě psychiatrického posudku stíhání zastavili. Po návratu z nemocnice byl muž umístěn v Psychiatrické nemocnici v Dobřanech.

Podle znalkyně muž trpěl několik let smíšenou poruchou osobnosti s paranoidními a schizoidními rysy, což je celoživotní nemoc, která není léčebně ovlivnitelná. „U poruch osobnosti se někdy setkáváme s dekompenzací, kdy se člověk zcela dostává mimo realitu," uvedla. V takovém stavu dekompenzace se ocitl i muž, když zaútočil na svého syna. Podle obhajoby mu zasadil 30 bodných a řezných ran v obličeji, na krku a na hrudníku. A nebyl v tu chvíli schopen nijak se ovládat, uvedla znalkyně. Zpráva z psychiatrické nemocnice uvádí, že jeho stav se nevyvíjí, ke svému činu se nechce vracet a na část událostí má pravděpodobně amnézii.

Muž, který v říjnu u soudu vypovídal zmateně, se domáhal hlavně toho, aby mu lékaři nedávali žádné léky ani injekce. „Prášky odepíšou můj mozek,“ řekl. V závěrečné řeči požádal, aby mu raději dali trest smrti, než aby mu dál lékaři podávali prášky. „Když mně odepíšou prášky můj mozek, nemůžu si vzpomenout na ty věci a dopátrat se, jestli je duchovní život, jestli můj synek vidí, že tatínek se snaží,“ prohlásil. Protože obhájce mu v soudní síni nemohl slíbit, že žádné léky už dostávat nebude, podal si muž stížnost. Obhájce se přitom v závěrečném návrhu přidal ke státnímu zástupci a s uložením detence souhlasil.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky soud, vražda, vražda syna, ubodal syna, zavraždil syna, Dešenice, zabezpečovací detence, psychiatrická nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potvrdil detenci pro extrémně nebezpečného muže za brutální ubodání syna v den jeho 14. narozenin  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.