Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Dron zvědavého cizince ohrožoval záchranářský vrtulník transportující od nehody těžce zraněnou ženu

Do problémů se dostal při transportu těžce zraněné ženy pilot vrtulníku letecké záchranné služby, která v neděli v podvečer zasahovala u vážné nehody ve Folmavě na Domažlicku. Vrtulník totiž ohrožoval dron, poletující okolo ve snaze natočit ze vzduchu záběry z místa nehody. Pilot musel provést úhybný manévr, aby se nebezpečného a dotěrného dronu zbavil.

„Přijali jsme oznámení od pilota letecké záchranné služby, který zasahoval u vážné dopravní nehody na Domažlicku, že při vzletu vrtulníku došlo k jeho ohrožení dronem. Po oznámení se policistům podařilo zajistit pilota dronu i dron. Případem se dále zabýváme,“ uvedla bez dalších podrobností mluvčí policie Barbora Šmaterová. Zadržený majitel dronu je podezřelý ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Celý případ ale obklopuje bariéra mlčení ze strany oficiálních míst. Nikdo se nechtěl k případu blíže vyjádřit a popsat, co konkrétního se na místě skutečně stalo. Mluvčí letecká záchranné služby Jolana Číhová odkázala redakci Plzeňské Drbny s informacemi na Oddělení komunikace Kanceláře náčelníka Generálního štábu Armády České republiky. Vedoucí oddělení Vlastimila Cyprisová ale do případu více světla nevnesla. „Vyjádří se vám k tomu Vojenská policie, řídíme se stejně obecně tím, že nemůžeme nic říkat, protože by to ovlivňovalo nebo mařilo vyšetřování. Vojenská policie se může vyjádřit v tom smyslu, že podrobnosti stejně nebudeme sdělovat,“ uvedla podplukovnice Cyprisová.

Podle informací serveru krimi-plzen s dronem ohrožoval start záchranářského vrtulníku jeden vietnamský stánkař z nedaleké tržnice, který si následky nehody natáčel. Při vzletu záchranářského vrtulníku dron začal stoupat v jeho blízkosti společně s ním a pohyboval se v jeho letové dráze. Pilot záchranářů musel proto provést úhybný manévr, aby se dronu bezpečně vyhnul.

Vážná nehoda dvou osobáků ve Folmavě

Při podvečerní nehodě ve Folmavě se zranilo pět osob, když se na hlavním silničním tahu do Německa ve vysoké rychlosti srazily dva osobní automobily. „Pětatřicetiletou řidičku jednoho z havarovaných vozidel, která cestovala sama transportoval vrtulník letecké záchranné služby s těžkým zraněním na oddělení emergency do plzeňské fakultní nemocnice. Žena byla při vědomí a v tuto chvíli je již mimo ohrožení života,“ uvedl Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby. Další čtyři lehce zraněné cizince z druhého vozu si převzala německá záchranná služba v rámci přeshraniční spolupráce a transportovala je k dalšímu vyšetření do zdravotnických zařízení v SRN.

„Z dosavadního šetření dopravních policistů nedal devatenáctiletý řidič jedoucí po vedlejší komunikaci přednost řidičce druhého automobilu, která jela po hlavní komunikaci od Německa směrem na Babylon. Dechové zkoušky u obou motoristů měly negativní výsledek. Škoda byla předběžně odhadnuta na 275 000 korun," informovala mluvčí policie Hana Kroftová.

Dron ohrožoval záchranáře při požáru NP České Švýcarsko

Zvědaví a nezodpovědní piloti dronů dělají stále častěji problémy záchranným složkám. Naposledy se řešil případ muže, který si pomocí svého dronu v létě natáčel záběry požáru v NP České Švýcarsko. Dopustil se tak zakázaného a nebezpečného jednání. Se svým videem z přeletu, na kterém je vidět i nedaleko prolétávající vrtulník záchranných složek, se dronař pochlubil na Facebooku, čímž na sebe upozornil. Také tento případ řešila policie jako obecné ohrožení z nedbalosti.

Majiteli zmíněného dronu hrozí za nebezpečné jednání hrozí až dva roky nebo zákaz činnosti. Případem se zabývá i Úřad pro civilní letectví, který dohlíží na dodržování pravidel létání s drony. Přelet nad národním parkem je taktéž zakázán. Při likvidaci požáru národního parku úřad vyzýval na sociálních sítích majitele dronů, aby v žádném případě nelétali s drony nad místy požáru, protože by tím ohrozili probíhající záchranné letecké operace v oblasti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky dron, dron ohrožoval vrtulník letecké záchranné služby, transport pacientky, ohrožení z nedbalosti, havárie, letecká záchranná služba, okres Domažlice, Německo, Armáda České republiky, Národní park České Švýcarsko, Fakultní nemocnice Plzeň, Facebook, Drbn

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dron zvědavého cizince ohrožoval záchranářský vrtulník transportující od nehody těžce zraněnou ženu  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.