Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Pochybní obchodníci kšeftovali s umírajícími štěňaty, nechtěná zvířata házeli do kontejneru

Otřesný byznys se štěňaty, který nenechá v klidu žádného pejskaře, rozkryli plzeňští kriminalisté. Prodejci si ze špatných podmínek pořizovali štěňata, kterým nebylo ani 50 dní, což je už samo o sobě porušení zákona na ochranu zvířat. Obchodníci pak nemocné a zanedbané psy dál prodávali přes internetové portály, kde psali lživé informace o věku nebo zdravotní kondici nabízených psů. Většinu štěňátek museli jejich zoufalí majitelé nechat uspat.

Jestli uvažuje o koupi psa, ověřte si informace například na stránkách Českomoravské kynologické unie nebo u organizací sdružující chovatele toho daného plemene. Rady ohledně pořízení domácích mazlíčků najdete i na webu Státní veterinární správy

Na policisty se obrátila žena z Berouna, která si přes internet našla vysněné štěňátko. Ochotně si pro něj přijela do Plzně a za maličkého křížence zaplatila deset tisíc korun. Rychle se však u psa začaly projevovat zdravotní potíže a zoufalé majitelce nakonec nezbylo nic jiného, než nechat psa utratit.

Časem začala na policii chodit další totožná oznámení z různých koutů republiky. Vyšetřovatelé se proto začali případu intenzivně věnovat. Stopy je dovedly ke skupině podezřelých osob, u kterých následně provedli kriminalisté domovní prohlídky.

„V těchto dnech jsme zahájili trestní stíhání devíti osob, z čehož šlo o pět mužů a čtyři ženy, které byly obviněny ze spáchání zločinu chov zvířat v nevhodných podmínkách v jednočinném souběhu s přečinem neoprávněné podnikání. Tři muži byli navíc obviněni z trestného činu týrání zvířat,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Tato skupina si na různých místech Plzeňského kraje, v Berouně, Praze či na Slovensku opatřovala štěňata různých ras i kříženců. „Obvinění odebírali zvířata ve věku nižším než 50 dnů po narození, což je podle zákona na ochranu zvířat proti týrání minimální doba stanovená k odběru štěňat. Obvinění odebírali štěňata z chovů i přesto, že věděli, že životní a hygienické podmínky chovu nejsou vyhovující, neboť štěňata byla již v době odběru celkově zanedbaná, ve špatné krmné kondici, bez řádného očkování a odčervení, což mělo za následek to, že měla zdravotní problémy,“ pokračuje Brožová.

Něchtené a nemocné psy odhodili do popelnice

Pochybní obchodníci se o pejsky nikterak nestarali a bez ostychu je dál nabízeli k prodeji. V inzerátech lhali o tom, že jsou zvířata očkovaná, čistokrevná a zdravá. Nestyděli se ani použít fotky, které našli na internetu. Před předáním psy vždy vykoupali, aby to vypadalo, že se o ně dobře starají.

„Uskutečnili nejméně 34 prodejů štěňat rasy havanský psík, pomeranian, trpasličí pinč, zlatý retrívr, yorkshire, labrador, border kolie, stafordšírský bulteriér, francouzský buldok či jezevčík. Zvířata prodávali zájemcům za několikanásobně vyšší částky, než byla pořizovací cena a zcela odporující reálné hodnotě prodávaných zvířat. Peníze inkasovali v hotovosti a získali částku nejméně 355 tisíc korun,“ popisuje mluvčí.

Neprodaní psi živořili v nevyhovujících podmínkách. Mezi štěňaty se začala šířit parvaviróza, kvůli které musel veterinář utratit dalších 18 štěňat. Tři muži se pak domlouvali na tom, že nemocné psy prostě vyhodí. „Úmyslně je poté odložili či vyhodili v travnatém porostu nebo do kontejneru s vědomím toho, že tito psi jsou nemocní a že za značného utrpění uhynou,“ říká Brožová. Obviněným nyní hrozí pět až deset let za mřížemi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky týrání zvířat, obchod se štěňaty, prodej psů, nemocná štěňata, množírny, štěně, pes, Českomoravská kynologická unie, Státní veterinární správa České republiky, Beroun, Plzeň, Slovensko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pochybní obchodníci kšeftovali s umírajícími štěňaty, nechtěná zvířata házeli do kontejneru  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.