Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeň začala očkovat obyvatele, kteří by sami nebyli schopni se k vakcinaci registrovat

Očkování proti nemoci covid-19 začalo nově nabízet město Plzeň také obyvatelům na ubytovnách. Navazuje tak na očkování lidí bez domova z konce července. Vakcínu první den aplikovali zdravotníci 33 klientům ze čtyř menších ubytoven v Plzni, lidé o ni sami projevili zájem prostřednictvím sociálních pracovníků.

Při organizaci očkování na ubytovnách spolupracuje několik subjektů působících ve městě Plzni. Cílem projektu je zamezit šíření onemocnění covid-19 ve společnosti, ochránit před ním zranitelnou skupinu osob žijících na území města a nabídnout očkování lidem, kteří by sami nebyli schopni se k očkování registrovat.

„I přes určitou míru proočkovanosti existuje v Plzni velká skupina obyvatel, kteří na očkování nejdou nebo o něm nevědí. Proto město Plzeň ve spolupráci s EUC klinikou nabízí těmto lidem očkování přímo v terénu díky zdravotníkům z mobilního týmu,“ řekl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). Upozornil, že město samo vyhodnotilo záměr očkovat osoby bez domova a na ubytovnách jako prospěšný pro ochranu veřejného zdraví všech Plzeňanů a v případě zájmu bude v tomto programu pokračovat.

O vakcínu na ubytovnách projevili zájem lidé, kteří by sami ani s asistencí sociálních pracovníků do očkovacích center nedošli. „Podle zájmu jsme připraveni zajistit další podávání vakcín. Přítomnost očkovacího mobilního týmu přímo v terénu pomáhá také v osvětě mezi lidmi žijícími na ubytovnách. Očkování proti koronaviru probíhá jednodávkovou vakcínou vzhledem k obtížnější časové koordinaci očkovaných pro podání druhé dávky. Chceme lidem nabídnout pomoc a ochránit je, nikoli celý proces komplikovat,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf (ODS), který má na starost řešení problematiky osob bez domova na území města Plzně. Stojí za projektem plošného očkování lidí bez domova a osob na ubytovnách.

Podle ředitele organizace Ponton Jakuba Václavů jsou ubytovny místem s vysokým rizikem komunitního přenosu nemoci, neboť je těžké vymezit prostory pro případnou karanténu. „Řada lidí žijících na ubytovnách už je proti koronaviru naočkovaná přes oficiální systém, i přesto ale zdravotníci teď aplikovali vakcíny těm nejohroženějším, kteří do očkovacích center z různých důvodů nepůjdou. Už nyní evidujeme další zájem o očkování mezi rodinami s dětmi žijícími na ubytovnách,“ doplnil Jakub Václavů.

„Významným partnerem v boji proti koronaviru je pro nás EUC klinika a její vedení. I díky této spolupráci v rovině očkování ohrožených skupin proti covidu-19 se podařilo významně ochránit zaměstnance a zejména klienty plzeňských sociálních pobytových služeb a koronavirové nákaze úspěšně čelit,“ řekl radní David Šlouf.

Město Plzeň začalo s očkováním ohrožených skupin obyvatel v terénu během uplynulého týdne a podle zájmu v tom bude pokračovat. Sociální pracovníci města, městských obvodů, ale i poskytovatelů sociálních služeb stále informují osoby bez domova o možnostech očkování, pomáhají jim s registrací do oficiálního systému či doprovází přímo do očkovacího zařízení.

Ohodnoť článek

Foto Alžběta Huclová, Michal Beneš,

Štítky očkování, ubytovny, město Plzeň, COVID-19, vakcinace, Plzeň, ubytovna, ODS, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň začala očkovat obyvatele, kteří by sami nebyli schopni se k vakcinaci registrovat  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.