Počasí dnes14 °C, zítra12 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Laboratoře v Plzeňském kraji potvrdily 387 nových případů nákazy koronavirem

Čísla nově odhalených případů nákazy covid-19 opět pomalu stoupají. Za včerejšek odhalily testy 387 nových případů, což je o 42 více než v pondělí. Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji nakazilo koronavirem celkem 93 173 lidí, tedy více než 15,7 procenta jeho obyvatel. Nemocnicím v kraji, které několik týdnů fungovaly na hraně kapacit, zejména v intenzivní péči, se mírně ulevilo.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 8 463 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 84 768 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (2905), následuje Klatovsko (1300), severní Plzeňsko (1065), jižní Plzeňsko (883), Tachovsko (818), Domažlicko (805) a Rokycansko (678)

Dosud zemřelo 1709 nakažených lidí. Nejvíce jich zemřelo v březnu. Zatím statistiky uvádějí v tomto měsíci 507 úmrtí, což je téměř 30 procent všech dosavadních úmrtí spojovaných v kraji s nemocí covid-19. Za březen zemřelo stejně nakažených lidí jako loni od začátku pandemie v březnu do poloviny prosince. V úterý zemřeli další tři lidé. Počty zemřelých z posledních dní ještě stoupnou, protože ministerstvo údaje zpětně upřesňuje podle došlých hlášení.

Nemocnicím v kraji, které několik týdnů fungovaly na hraně kapacit, zejména v intenzivní péči, se mírně ulevilo. Například plzeňská fakultní nemocnice dnes pečuje o 183 pacientů s covidem, z toho je 60 na lůžkách intenzivní péče, 33 je připojeno k umělé plicní ventilaci a dva na podporu mimotělního oběhu na přístroji ECMO. Před týdnem leželo ve FN 233 pacientů s covidem, z toho bylo 60 na lůžkách intenzivní péče, 42 na umělé plicní ventilaci a čtyři na přístroji ECMO.

V krajem zřizovaných nemocnicích leželo v úterý 176 covidových pacientů, což bylo o čtvrtinu méně než před týdnem. I když celkový počet covidových pacientů klesl pod 200, není to zatím ještě důvod k masivnímu rušení covidových lůžek, řekl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Pozitivní trend musí potvrdit vývoj po Velikonocích. „V tomto týdnu se vrátí do původního necovidového režimu pouze jedna lůžková stanice ve Stodské nemocnici a jedna v Klatovské nemocnici, aby tyto nemocnice mohly pomalu začít obnovovat elektivní péči. Domažlická nemocnice působí v režimu specializované nemocnice pro covidovou péči i nadále," dodal Kokoška.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemocnice, intenzivní péče, Krajská hygienická stanice, Velikonoce, Plzeň, okres Klatovy, Fakultní nemocnice Plzeň, Stodská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Laboratoře v Plzeňském kraji potvrdily 387 nových případů nákazy koronavirem  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.