Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Testy odhalily za pondělí 340 nových případů nákazy covid v Plzeňském kraji

Denní nárůst počtu osob s pozitivním testem na covid se v Plzeňském kraji v minulých dnech snížil, ale stále není důvod k radosti. Za včerejšek testy odhalily 340 nových případů, což je o 30 procent méně než předchozí pondělí, kdy jich bylo 481. S menšími denními přírůstky nových případů se mírně ulevuje také dosud přeplněným nemocnicím v kraji.

Krajská hygienická stanice aktuálně uvádí 9000 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Od začátku pandemie se mělo v kraji uzdravit 83 845 osob. Nejvíce nemocných evidují hygienici v Plzni (3082), následuje Klatovsko (1360), severní Plzeňsko (1133), Tachovsko (932), jižní Plzeňsko (927), Domažlicko (847) a Rokycansko (719)

Dosud zemřelo v Plzeňském kraji od začátku vypuknutí pandemie 1710 nakažených lidí. Nejvíce jich zemřelo právě teď v březnu. Zatím statistiky uvádějí v tomto měsíci 501 úmrtí, což je přes 29 procent všech dosavadních úmrtí spojovaných v kraji s nemocí covid-19. Za březen zemřelo stejně nakažených lidí jako loni od začátku pandemie v březnu do poloviny prosince. V pondělí zemřelo dalších šest lidí.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji nakazilo koronavirem celkem 92 779 lidí, tedy 15,7 procenta jeho obyvatel. Podle včerejších údajů krajských hygieniků se dosud vyléčilo 83 845 obyvatel regionu.

Nemocnicím v kraji, které několik týdnů fungovaly na hraně kapacit, zejména v intenzivní péči, se mírně ulevilo. "Plzeňská fakultní nemocnice dnes pečuje o 185 pacientů s covidem, z toho je 62 na lůžkách intenzivní péče, 32 je připojeno k umělé plicní ventilaci a dva na podporu mimotělního oběhu na přístroji ECMO. Před týdnem leželo ve FN 261 pacientů s covidem, z toho bylo 67 na lůžkách intenzivní péče, 43 na umělé plicní ventilaci a čtyři na přístroji ECMO," uvedla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. 

V kraji dosud lékaři a zdravotníci aplikovali 86 687 dávek vakcíny. Alespoň jednu dávku dostalo 60 102 lidí, což je desetina všech obyvatel kraje. Oběma dávkami je očkováno 26 585 lidí, z toho je 13 596 seniorů nad 70 let. V pondělí zdravotníci naočkovali dalších 2301 lidí. Očkovací centra a praktičtí lékaři jsou podle vedení kraje schopni očkovat denně mnohem více lidí, stále je ale nedostatek vakcín.

„Ministerstvo zdravotnictví konečně schválilo to, co jsme jako odborná veřejnost požadovali již asi tři týdny. Druhé dávky mRNA vakcín Comirnaty (Pfizer/BioNTech) a Moderna se budou aplikovat až po 42 dnech od první dávky. Od 1. dubna tak máme možnost u více lidí najednou aplikovat první dávky. Více prvních dávek je především o potenciální záchraně většího množství životů,“ uvedl dnes krajský koordinátor očkování Robin Šín. Do očkování se nově zapojilo dalších pět praktických lékařů. Každý z nich obdržel 100 dávek vakcíny AstraZeneca.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKK

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, lůžková kapacita, počet zemřelých, Plzeňský kraj, nemocnice, pandemie, Krajská hygienická stanice, Plzeň, Robin Šín, Pfizer, okres Klatovy, AstraZeneca

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy odhalily za pondělí 340 nových případů nákazy covid v Plzeňském kraji  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.