Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hned dvě nová karanténní centra pro bezdomovce s covidem zřizuje Plzeň

V reakci na páteční útěk dvou bezdomovců nakažených covidem ze střeženého karanténního centra na Doubravce se město Plzeň připravuje na situaci, že počty osob pozitivním testem na koronavirus budou stoupat. Nově se otevře karanténní centrum v Domově sv. Františka a na městské ubytovně Plachého 52. Uzavřené a jako záložní, naopak zůstane karanténní centrum ve Školní ulici, odkud se podařilo dvěma mužům utéci po vylomení mříže v okně. Jeden se vrátil už v pátek, po druhém se pátrá.

Kapacita dvou nových karanténních míst je maximálně 50 lůžek. Na území Plzně je kolem 450 osob bez přístřeší, vyšší počet covid pozitivních mezi nimi se očekává i proto, že se chystá plošné testování těchto osob i v souvislosti s prokázaným záchytem britské mutace nového koronaviru v kraji.

Objekt pro umístění lidí bez domova do karantény či izolace ve Školní ulici s kapacitou 16 lůžek se podle vedení města připravoval vloni na základě údajů spojených s původní variantou SARS CoV-2. „Poté, co se do ČR dostala britská mutace, museli jsme tuto strategii přehodnotit. A to hlavně na základě nových skutečností, které se ukázaly při testováni lidí bez domova v jiných městech, kdy třeba v Karlových Varech bylo ze 70 testovaných 30 pozitivních. Při vědomí toho, kolik lidí bez domova v Plzni žije, a po diskuzi s klíčovými aktéry z řad neziskových organizací jsme se rozhodli pro tuto novou variantu,“ vysvětlil primátor Martin Baxa (ODS).

Nastavením nové strategie a řešením situace je nově pověřen David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. Podle jeho slov bude v Domově svatého Františka ve Wenzigově ulici, který provozuje Městská charita Plzeň, pro karanténu a izolaci osob bez přístřeší maximálně 33 lůžek v závislosti na aktuální epidemické situaci. Služby nízkoprahového centra a noclehárny, jež Domov sv. Františka běžně poskytuje, se dočasně přesunou do areálu uzavřeného multikulturního areálu DEPO2015, který letos v největších mrazech sloužil jako útočiště pro bezdomovce.

„Druhým místem pro karanténu covid pozitivních osob bez přístřeší bude městská ubytovna v Plachého ulici 52. V řádu dnů tam zatím připravíme 14 míst ve dvoulůžkových pokojích, dle potřeby budeme přidávat další. Je to nejrychlejší, nejschůdnější a nejefektivnější řešení. Ubytovna je určena k rekonstrukci, pro covid pozitivní budou vyhrazena dvě její horní patra. Správcem objektu je městská společnost Obytná zóna Sylván,“ uvedl radní David Šlouf.

Zajištěním karanténních míst se Plzeň snaží bránit tomu, aby se covid pozitivní pohybovali po ulicích, v obchodech a tím šířili vysoce infekční nemoc. „Chceme udělat maximum, aby měli prostor pro vyléčení, poskytneme jim podmínky ke splnění nařízené karantény,“ doplnil radní David Šlouf. V objektu Plachého 52 bude zajištěna non-stop služba městské policie. Pokud někdo v rozporu s nařízenou izolací opustí karanténní zařízení, strážníci okamžitě uvědomí státní policii. Předčasným opuštěním zařízení se daná osoba vystavuje možnosti trestního stíhání.

Opatření vítají hygienici, radost z něj nemá vedení centrálního obvodu

Podle ředitele Krajské hygienické stanice v Plzni Michala Bartoše je nově navržené řešení města systémové a smysluplné. „Z praxe z ostatních měst ČR, ale i z testování v objektu Domova svatého Františka ve Wenzigově ulici je zřejmé, že covid pozitivita u osob bez přístřeší může být značná. Proto je i v Plzni žádoucí provádět testování této skupiny a mít logicky zajištěnu dostatečnou kapacitu pro karanténu,“ uvedl Michal Bartoš.

Důležitým partnerem města jsou také neziskové organizace, jež se ujmou zajištění služeb nízkoprahového centra a noclehárny v areálu DEPO2015 i centra v Plachého ulici. „Otestovat lidi bez domova je důležité nejen z pohledu včasné pomoci pro ně samotné, ale také kvůli ochraně zdraví ostatních lidí. Logicky lidé bez domova nemají prostor, kde by se mohli uzdravit, zvyšuje se tak riziko šíření nákazy. Karanténní prostor i depo budou personálně zajišťovat profesionálové plzeňských neziskových organizací a také studenti VOŠ Plzeň,“ uvedla Michaela Stehlíková, ředitelka společnosti Tady a teď, která je klíčovým partnerem města.

„Vnímáme potřebu tuto problematiku řešit a jsme si vědomi závažnosti celé situace. Nicméně skutečnost, že objekt určený pro karanténu pozitivních lidí bez přístřeší, leží na území našeho obvodu, mě nijak netěší. Věřím, že město objekt zajistí natolik, aby nedocházelo k problémům, nebo dokonce ohrožení obyvatel, ale příště bude hledat vhodná místa i mimo náš obvod,“ konstatoval starosta Městského obvodu Plzeň 3 David Procházka.   

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky karanténní centrum, centrum pro bezdomovce, bezdomovci, karanténa, covid, uprchlý bezdomovci, Domov sv. Františka, COVID-19, Plzeň, bezdomovec, domov, Doubravka, ODS, Česko, Martin Baxa, Krajská hygienická stanice, Městská Charita Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hned dvě nová karanténní centra pro bezdomovce s covidem zřizuje Plzeň  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.