Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Od první nakažené k 80 tisícům, takový byl rok s koronavirem v Plzeňském kraji

Vůbec první osobou, u které se nemoc prokázala byla žena středního věku, která se vrátila z lyžování v Lombardii v severozápadní Itálii. Průběh nemoci měla lehký. Od 10. března 2020 uplynul rok a čísla nakažených se se podle údajů ministerstva zdravotnictví v našem kraji zatím zastavila na čísle 81 865. Svůj boj s onemocněním prohrálo 1401 lidí. Mezi obětmi nejsou jen senioři, před pár dny zemřela i teprve osmiletá holčička.

Od prvního případu na území Plzeňského kraje uplynul rok. Od té doby se onemocnění prokázalo u desetitisíců lidí. Někteří měli bezpříznakový průběh, jiný skončili hospitalizovaní v nemocnici. Podle statistik se s onemocněním setkalo už 13,9 procenta všech obyvatel kraje. Za včerejší den u nás přibylo 1347 nových případů nákazy koronavirem. Prvním, kdo s onemocněním zemřel byl začátkem dubna 2020 sedmdesátiletý muž z Domažlicka. Kromě koronaviru se léčil i s dalšími onemocněními.

Jedinou naději ve zvládnutí pandemie vidí odborníci v proočkování populace. První vakcíny dorazily do Plzeňského kraje na konci loňského roku. Nyní je v kraji očkovací centrum ve FN Plzeň, v Privamedu, EUC Klinice Plzeň a v okresech je to například nemocnice ve Stodu, Klatovech, Domažlicích, Rokycanech a v Sušici. Do domovů pro seniory jezdí očkovací týmy a zítra se navíc otevírá velkokapacitní očkovací centrum v Plzni, kam se už teď mohou lidé registrovat. Přednost mají osoby v kategorii 70+.

„Za včerejší den bylo v Plzeňském kraji aplikováno 2372 dávek vakcín proti onemocnění covid-19. Byli jsme tak pátí nejúspěšnější v očkování, a to dostáváme jako kraj s menším počtem obyvatel méně vakcín než mnoho větších krajů. Je to především zásluha zdravotníků a administrativních pracovníků v očkovacích místech a mobilních týmech. Po peripetiích ze strany ministerstva a distributora už očkují i vybraní praktičtí lékaři. Moc všem děkuji. Kdyby stát poslal více vakcín, mohli bychom očkovat třeba třikrát tolik. Kapacity na to s přehledem máme,“ uvedl si krajský koordinátor pro očkování Robin Šín.

Situace v nemocnicích se nezlepšuje

Kapacity nemocnic vyčleněné pro covidové pacienty jsou v kraji dál téměř vyčerpané. Zejména v intenzivní péči zbývá pro covidové pacienty ve vážném stavu i přes maximální navýšení počtu lůžek jen několik volných míst. Podle ministerstva je dnes v kraji volných 26 ze 172 intenzivních lůžek JIP/ARO, žádné ale není pro covidové pacienty. Volných je sedm z 96 upravených intenzivních lůžek s plicní ventilací pro pacienty s covidem. Reprofilizovaných standardních lůžek s kyslíkem určených pro nemocné s covidem je v kraji 70 z 522. Standardních lůžek s kyslíkem není obsazeno 376 z 1210, volná ale nejsou pro covidové pacienty. K dispozici jsou dva z pěti přístrojů ECMO na mimotělní okysličování krve.

Aktuálně je v kraji 13 471 aktivních případů nákazy. Nejhorší situace je nyní v okrese Plzeň-sever, kde se za posledních sedm dní nakazilo 816 lidí, což je 1020 nemocných na 100.000 obyvatel. Je to druhé nejvyšší číslo mezi okresy v republice. Na Tachovsku, které bylo několik dní nejpostiženějším okresem v zemi, počty nakažených klesají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdeněk Vaiz

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, nemoc, nemocnice, Itálie, Lombardie, Plzeň, Robin Šín, Fakultní nemocnice Plzeň, okres Domažlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od první nakažené k 80 tisícům, takový byl rok s koronavirem v Plzeňském kraji  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.