Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Ve fakultní nemocnici leží s covidem 165 pacientů, kraj dnes spouští novou linku s informacemi o očkování

Podle údajů ministerstva zdravotnictví přibylo za neděli 128 nakažených koronavirem v Plzeňském kraji. To je pouze o pět více než za sobotu, o víkendu se ale také méně testuje. Ve Fakultní nemocnici Plzeň je momentálně hospitalizováno 165 pozitivně testovaných pacientů. Během dneška se spouští nová telefonní linka kraje, kam se lidé mohou obracet s dotazy ohledně očkování.

Od začátku pandemie evidují hygienici v Plzeňském kraji 50 945 případů. Z nemoci se vyléčilo 44 732 tisíc lidí. Během týdne se situace nejvíce zhoršila na Rokycansku. Nejvíce neuzavřených případů je v nejlidnatější Plzni (1647), následuje Klatovsko (737), Tachovsko (704), severní Plzeňsko (685), Domažlicko (677), Rokycansko (591) a jižní Plzeňsko (576).

Ve FN Plzeň je aktuálně 165 pacientů s pozitivním testem na covid-19. Z toho 33 z nich je napojených na plicní ventilaci a čtyři na mimotělní oběh. K dnešnímu dni prošlo očkovacím centrem 5 880 lidí.

Plzeňský kraj spolu s pivovarem spouští ode dneška telefonní linku, na kterou se může kdokoli obrátit s dotazem ohledně očkování. Pozor, linka neslouží k objednání! Čtyři operátoři budou na čísle 377 062 377  lidem k dispozici od 8:00 do 15:30.

„Jsou na ní připraveni proškolení operátoři, kteří zodpoví obecné dotazy k očkování. Mezi časté patří například lhůta pro přeočkování druhou dávkou vakcíny, místa očkovacích center a která jsou bezbariérová a jaké jsou kontraindikace pro očkování," uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS).

Premiér Andrej Babiš včera oznámil, že do konce ledna obdržela Česká republika 372 765 dávek vakcínu proti covidu-19. První dávku podle něj dostalo 77 214 lidí nad 80 let. Přes webový portál se registrovalo přes 200 tisíc seniorů.

Od dnešního dne by měla začít distribuce vakcíny od Moderny. „Vakcína bude dodávána do daných zdravotnických zařízení a v daných objemech dle objednávek krajských koordinátorů očkování. V prvním týdnu jsou takto naplánovány dodávky v rámci celé republiky," sdělil Martin Nesrsta z firmy Avenier, která distribuci vakcíny zajišťuje. Koncem příštího týdne je naplánováno dodání dalších 24.000 dávek od Moderny.

Očkování proti covidu-19 v Česku začalo na konci prosince, vakcínu dostávají zatím především zdravotníci a lidé ve věku nad 80 let. Zdravotníci dosud podle dnešního vyjádření Babiše aplikovali 266.631 dávek vakcíny. Obě dávky vakcíny dostalo zatím 36.251 lidí.

Zmatek na ministestvu

Podle informací České televize by mohl do 14 dnů skončit na ministerstvu Jan Blatný (za ANO). V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) zazněla i jména, kdo by mohl Blatného v úřadu nahradit. Ve hře je opět Roman Prymula i premiér Andrej Babiš (za ANO). Ten to ale odmítl a o výměně ministra prý neuvažuje.

Je na obzoru další střídání ministra zdravotnictví? V úvahu připadá Prymula i sám Babiš

Podle informací České televize by mohl do 14 dnů skončit na ministerstvu Jan Blatný (za ANO). V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) zazněla i jména, kdo by mohl Blatného v úřadu nahradit. Ve hře je opět Roman Prymula i premiér Andrej Babiš (za...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, pacient, Fakultní nemocnice Plzeň, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Andrej Babiš, okres Rokycany, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve fakultní nemocnici leží s covidem 165 pacientů, kraj dnes spouští novou linku s informacemi o očkování  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.