Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Je na obzoru další střídání ministra zdravotnictví? V úvahu připadá Prymula i sám Babiš

Podle informací České televize by mohl do 14 dnů skončit na ministerstvu Jan Blatný (za ANO). V pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) zazněla i jména, kdo by mohl Blatného v úřadu nahradit. Ve hře je opět Roman Prymula i premiér Andrej Babiš (za ANO). Předseda Poslanecké sněmovny věc odmítl komentovat. Jan Blatný se v posledních dnech dočkal velké kritiky kvůli personálním změnám na ministerstvu.

Podle informací OVM jsou ve hře dvě varianty. Jednou je, že řízení resortu převezme premiér Andrej Babiš (ANO) s tím, že se by výkonným ministrem zdravotnictví byl opět Roman Prymula. Ten podle zdrojů České televize v posledních dnech navštěvuje jednání vlády. Toto tvrzení odmítl Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) komentovat.

„Lidé pracují pod obrovským tlakem a spekulovat v tomto pořadu o tom, co by mohlo nastat, nechci. Toto téma nebylo na poslaneckém klubu ANO na stole. Kromě drbů, které kolují, nemám žádné indicie,“ řekl v pořadu OVM Radek Vondráček.

Toto rozhodnutí razantně odmítají například Piráti, podle kterých je nepředstavitelné, aby ministerstvo řídil sám premiér.

„Myslím si, že je podstatné se podívat na to, že ta strategie “Řídit stát jako firmu“ se stala noční můrou české politiky a pandemie to stoprocentně prokázala. Potřebujeme, aby na postech, které mají zodpovědnost byli samostatní, kvalifikovaní a nezávislí lidé, kteří si nenechají diktovat to, co se zrovna zachvěje na vrcholu pyramidy. Nesouhlasím s tím, aby se na ministerstvu neustále měnili klíčoví lidé. Pokud by se tam teď dosadil někdo další, tak by nás to v rámci pandemie jen poškodilo,“ konstatoval předseda poslaneckého klubu Jakub Michákek (Piráti).

Za pravdu mu dal i místopředseda hnutí SPD Radim Fiala, podle kterého je nutné, aby na ministerstvu seděl člověk, který se bude opravdu stoprocentně věnovat vakcinační strategii a tomu, abychom pandemii koronaviru dostali pod kontrolu.

„Chvíli poté, co byl Roman Prymula odvolán, není úplně fér, aby se do funkci vracel. Myslím, že by to měl být někdo jiný, jen doufám, aby to nebyl premiér,“ uvedl Radim Fiala.

Jan Blatný čelí v posledních dnech kritice i kvůli výroku o tom, že se do statistik úmrtí na koronavirus počítají i ti, kteří zahynou při autonehodě a mají pozitivní test na covid. Dalším a pravděpodobně hlavním důvodem Blatného odchodu mají být personální změny na ministerstvu.

Kdo kvůli pandemii skončil ve funkci? 

12. března 2020 - Vláda na samém počátku šíření choroby v České republice odvolala tehdejší hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou. "Podle našeho paní hlavní hygienička nezvládla svoji práci a svoji pozici," řekl k tomu premiér Andrej Babiš (ANO). Řízením úřadu byla místo Gottvaldové pověřena tehdejší ředitelka středočeské hygienické stanice Jarmila Rážová.

31. května 2020 - Epidemiolog Roman Prymula skončil ve funkci náměstka ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha 

24. srpna 2020 - Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření zavedených kvůli koronaviru. 

21. září 2020 - Ve funkci skončil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Jeho nástupcem se stal jeho někdejší náměstek Roman Prymula (za ANO).

29. října 2020 - Roman Prymula jako ministr skončil poté, co se v médiích objevily fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci a usedá do auta bez roušky. Novým ministrem zdravotnictví se stal dětský hematolog Jan Blatný.

1. prosince 2020 - Rezignoval národní koordinátor testování na covid-19 a vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví Marián Hajdúch. 

14. ledna 2021 - Odstoupil ředitel Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavel Březovský. Důvodem byly informace, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní.

25. ledna 2021 - Kvůli zdravotním důvodům se vzdal funkce národní koordinátor očkování proti covidu-19 Zdeněk Blahuta. Z funkce, kde pracoval na poloviční úvazek odešel po necelých dvou měsících.

26. ledna 2021 - Na ministerstvu zdravotnictví končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, bývalý děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy do úřadu nastoupil v září. 

zdroj: ČTK

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky COVID-19, koronavirus, vláda, Jan Blatný, odchod, ministerstvo zdravotnictví, Roman Prymula, ANO 2011, Andrej Babiš, ministr zdravotnictví, Otázky Václava Moravce, Česká televize, Poslanecká sněmovna ČR, Radek Vondráček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je na obzoru další střídání ministra zdravotnictví? V úvahu připadá Prymula i sám Babiš  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.