Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V kraji bylo na očkování proti koronaviru už deset tisíc lidí, čtvrtině je přes 80 let

Očkování proti koronaviru podstoupilo v Plzeňském kraji k dnešnímu dni 10 165 lidí, z toho 1615 zaměstnanců a klientů pobytových sociálních zařízení. Podle průzkumu zájmu o očkování, který si kraj dělal na konci minulého roku, by tak v pobytových sociálních zařízeních zbývalo očkovat ještě 2706 zaměstnanců a klientů. Zájem se ale stále mění. Rychlost očkování v kraji omezuje množství dodané vakcíny.

V Plzeňském kraji je aktuálně 5 490 neuzavřených případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich má město Plzeň (1701), následuje Klatovsko (694), Domažlicko (686), severní Plzeňsko (672), Tachovsko (663), jižní Plzeňsko (548) a Rokycansko (526)

Z 1615 lidí z pobytových sociálních zařízení dostalo vakcínu 550 zaměstnanců a 1065 klientů. V některých zařízeních, kde byl nedávno větší výskyt nákazy, se zatím neočkovalo. Například plzeňský primátor Martin Baxa (ODS) dnes novinářům řekl, že v Plzni jsou hotová všechna pobytová zařízení sociálních služeb, kde bylo možné očkování provést. „Je to v tuto chvíli asi 1000 naočkovaných zaměstnanců i klientů. Jedná se o 80 procent všech klientů pobytových zařízení sociálních služeb a více než tři čtvrtiny zaměstnanců," řekl primátor.

Kraj nemá přesnou představu, kolik lidí bude v pobytových sociálních zařízeních nakonec vakcinaci chtít. Mnohde se liší předběžný zájem z konce prosince a aktuální postoj. Někde mobilní týmy nakonec očkovaly výrazně méně lidí, než původně projevilo zájem, jinde až několikanásobně víc.

Někteří si to rozmysleli, jiné lékaři s ohledem na nedávno prodělaný covid nebo aktuální zdravotní stav k vakcinaci momentálně nedoporučili, uvedla mluvčí krajského úřadu Alena Marešová. Například v Sušici mělo původně zájem o očkování 46 klientů a 14 zaměstnanců, nakonec se nechalo očkovat 119 klientů a 23 zaměstnanců, dodala.

Z více než 10.000 dosud očkovaných podle ní zatím nikdo nedostal druhou dávku vakcíny. V kraji se zatím užívá jen vakcína firmy Pfizer. Mezi očkovanými je 2660 lidí nad 80 let, víc než čtvrtina všech očkovaných. Podle Marešové jsou to jak klienti očkovaní v sociálních zařízeních, tak individuálně registrovaní senioři. V kraji se očkuje v Plzni, ve všech krajských nemocnicích akutní péče, v nemocnici v Sušici, na poliklinice v Tachově a jezdí mobilní týmy. Podle ranních informací fakultní nemocnice oočkovali její zdravotníci 5191 lidí.

Kraj a město od 18. ledna spustily s dobrovolnickým centrem Totem dvě telefonické linky, pro Plzeň a pro zbytek kraje, kde pomohou lidem nad 80 let s registrací. Podle Baxy volaly stovky klientů a pro mnohé se podařilo získat i rezervační termín. Dobrovolníci z Totemu seniorům nejen pomohou s registrací, ale mají-li zájem, k očkování je doprovodí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, očkování, vakcína, Plzeň, Martin Baxa, ODS, okres Klatovy, okres Domažlice, Pfizer, Sušice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji bylo na očkování proti koronaviru už deset tisíc lidí, čtvrtině je přes 80 let  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.