Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pandemie koronaviru: Na dobrovolný test na covid-19 přišlo první den v Česku 15 499 osob

Za první den dobrovolného antigenního testování na covid-19 přišlo podle dat Chytré karantény uveřejněných na twitteru 15 499 osob. Na dnešní den bylo objednáno přes 16 000 lidí. Od středečních 16:00 bylo otestováno 13 989 osob a pozitivní výsledek mělo 4,6 procenta z nich.

V Plzeňském kraji přibylo za včerejší den 372 osob, které měly pozitivní test na covid. O den dříve to bylo 377 případů s pozitivním testem. Podle informací hygieniků bylo k dnešnímu dni v našem kraji 3383 neuzavřených infekcí s covidem. Nejvíce jich je aktuálně v Plzni (894), následuje Domažlicko (695), Tachovsko (528), severní Plzeňsko (387), Klatovsko (365), jižní Plzeňsko (293) a Rokycansko (221).  

Výsledky za celý první den antigenního testování zatím k dispozici nejsou. Ministerstvo zdravotnictví podle mluvčí Barbory Peterové v současné připravuje způsob prezentace výsledků antigenních testů na webu. Možnost nechat se otestovat mají lidé do 15. ledna. Velký zájem je zejména o termíny do Vánoc, kdy lidé chtějí test využít pro ujištění, že se mohou bezpečněji potkat se svými staršími příbuznými. Celkem je objednáno už téměř 210 000 testů.

"Myslím si, že se všechno zvládá velmi dobře. Když jsou někde nějaké fronty, tak nejsou velké. Jsou nemocnice, které zvládají obrovská čísla," řekl k tomu na tiskové konferenci po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Kapacity se podle něj budou do pátku ještě zvyšovat a "téměř ideální" je podle něj i propojení nemocnic do centrálního registračního systému.

Na bezplatný antigenní test mají o středy nárok všichni klienti zdravotních pojišťoven, a to jednou za pět dní. Denní kapacita bude po zapojení všech míst podle dřívějšího vyjádření Blatného asi 60 000 lidí.

Původně ministerstvo plánovalo, že testování začne v pátek 18. prosince, nakonec vláda spuštění o dva dny uspíšila. Už od 4. prosince se mohli nechat testovat učitelé, zájem ale nebyl tak velký. Některá centra se tak naplno do testování veřejnosti zapojí až v pátek.

Vláda bude ve Sněmovně usilovat o prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii covidu-19 o dalších 30 dní. Trval by tak do 22. ledna. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes sdělil, že žádost určenou poslancům dnes schválil kabinet. Nouzový stav zatím v ČR kvůli epidemii covidu-19 platí od 5. října do 23. prosince. O návrhu bude Sněmovna jednat zřejmě v úterý 22. prosince.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nevyloučil to, že při zhoršení počtů lidí s covidem-19 v nemocnicích, bude navrhovat přesun do nejpřísnějšího pátého stupně skóre protiepidemického systému PES. Očekává, že i bez zhoršení situace bude o Vánocích v nemocnicích asi 6000 lidí.

Vláda má Senátu předložit do konce roku vakcinační strategii a úpravy protiepidemických opatření, která by nahradila stávající plošná omezení. Horní komora dnes také vládu požádala o neprodlenou revizi kompenzací pro firmy a živnostníky tak, aby se dostalo i na ty, na něž se dosavadní podpůrné programy nevztahují.

Typ vakcíny proti covidu-19 si podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nebude možné vybírat. Důvody jsou technické, nebude narušeno zákonem dané právo na volbu péče, řekl dnes novinářům.

Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO) nebude vládním zmocněncem pro očkování proti koronaviru. Nabídku premiéra Adreje Babiše (ANO) odmítl. Vadí mu systém, jakým by se mělo očkování řídit.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky antigenní testy, test na covid zdarma, Vánoce, Plzeňský kraj, COVID-19, Česko, pandemie covidu-19, ANO 2011, Jan Blatný, Twitter, nemocnice, Chytrá karanténa, ministr zdravotnictví

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pandemie koronaviru: Na dobrovolný test na covid-19 přišlo první den v Česku 15 499 osob  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.