Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Celkem 333 pacientů s nemocí covid leží v nemocnicích na území Plzeňského kraje

Nejpočetnější skupinou osob infikovaných nemocí covid jsou v Plzeňském kraji lidé ve věkové skupině od 35 do 54 let. Jedná se celkem o 34,6 procenta obyvatel. Aktuální situace kolem nákazy se začala v posledních dnech zlepšovat i v našem regionu. Zaznělo to na dnešním jednání Krizového štábu Plzeňského kraje. Ten se poprvé sešel pod vedením nové hejtmanky Ilony Mauritzové (ODS).

V kraji za uplynulý týden přibylo 2 050 osob pozitivně testovaných na COVID-19, nejvíce nakažených je v oblasti Plzeň-město a na Klatovsku, zhodnotil epidemickou situaci Petr Pazdiora z krajské hygienické stanice. Věková struktura nakažených osob je následující, do 19 let jde o 12,3 procenta populace, 20-34 let (16,4); 35-54 let (34,6); 55-64 let (14) a ve věku 65+ činí podíl 22,8 procenta.

„Pokud bychom chtěli považovat druhou vlnu epidemie za zvládnutou, musel by být denní přírůstek nakažených osob menší než jeden tisíc, což by v Plzeňském kraji činilo číslo menší než 80 nákaz denně. Záchytnost při odběrech by se měla v tomto případě pohybovat pod 10 procent, ideálně kolem pěti procent. Čísla z laboratoří za úterý 17. listopadu prokázala u 637 vyšetřených celkem 225 pozitivních, což je 35,3 procenta,“ uvedl profesor Petr Pazdiora.

Na území Plzeňského kraje bylo ve středu 13 190 neuzavřených případů onemocnění covid. Plzeň má 3920 případů, Klatovsko 2533, jižní Plzeňsko 2108, Domažlicko 2085, severní Plzeňsko 1145, Tachovsko 1059 a Rokycansko 340. 

Dobrou zprávou je, že čekací doba na odběr indikovaný od KHS nebo praktickým lékařem je minimální, což je pro zvládnutí epidemie velmi důležité. „Je to díky dobře nastavenému systému odběrových míst a práci odběrových týmů. Hygienici také poděkovali policistům a hasičům, kteří KHS výrazně pomohli s trasováním. Od čtvrtka 19. listopadu se otevře další odběrové místo, a to na Tachovsku v soukromé laboratoři,“ uvedla mluvčí kraje Alena Marešová.

V Plzeňském kraji v úterý přibylo 233 nově potvrzených případů koronaviru. Je to o 49 méně než v pondělí a o víc než o třetinu méně než minulou středu, kdy do statistiky přibylo 381 nových případů. Od začátku pandemie prokázaly testy nákazu v kraji u 25 995 lidí. z toho čtvrtina zjištěných nákaz přibyla v listopadu, přesto během listopadu je patrný postupně klesající počet nově zjištěných případů. Vyplývá to z informací ministerstva zdravotnictví.

Kapacity v nemocnicích

V současné době je v kraji hospitalizováno 333 pacientů s nemocí COVID-19, z toho 57 pacientů je na JIP, 22 na umělé plicní ventilaci a 17 využívá systém podpory dýchání. Ve fakultní nemocnici má počet hospitalizací klesající tendenci, a to ve standardní péči. V intenzivní péči je počet pacientů stabilní. Nemocnicím poskytla personální výpomoc Armáda ČR, konkrétně v Plzeňském kraji působí nyní 20 armádních pracovníků. O zapojení dalších vojáků do práce v nemocnicích se bude jednat.

Sociální služby a školství

Pobytová sociální zařízení v kraji nejvíce zasažená koronavirem také v uplynulých týdnech hodnotili pracovníci Lékařů bez hranic, kteří pomáhali s nastavením metodik ke zvládnutí současné situace. Podle závěrečného shrnutí byli Lékaři bez hranic s režimem nastavených v sociálních zařízeních spokojeni. Antigenní testy už obdržela všechna pobytová zařízení.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, krizový štáb, Plzeňský kraj, nemoc, nemocnice, Ilona Mauritzová, ODS, Krajská hygienická stanice, Petr Pazdiora, okres Klatovy, Lékaři bez hranic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celkem 333 pacientů s nemocí covid leží v nemocnicích na území Plzeňského kraje  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.