Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Stovky pendlerů využily na přechodu v Bavorské Rudě možnost otestovat se zdarma na covid

Velký zájem ze strany českých pendlerů je od pondělního rána o testování zdarma na covid-19 na hraničním přechodu v Bavorské Rudě. Jen v době od 06:00 do 14:00 se nechalo testovat už přes 300 českých pendlerů jezdících za prací do Německa. Dvě stanoviště, otevřená do 18:00, tak překročily denní kapacitu, plánovanou na 300 lidí a zvýšily ji na 500 testovaných.

Čeští pendleři stojí půlhodinové fronty, informovala koordinátorka česko-bavorské spolupráce Simona Fink ze Zemského úřadu v Regenu, který testování Čechů financuje s vládním obvodem Dolního Bavorska.

Okres Regen tím chce ulehčit testovacím kapacitám v ČR a zjistit procento nemocných; poslední dny tam rychleji rostou počty nakažených. Němci chtějí testováním prokázat, že pendleři nákazu nezpůsobují. Jejich podniky, sociální služby a nemocnice jsou na nich hodně závislé.

Zemský úřad Regen do pátku vyhodnotí počty pendlerů a jejich negativitu či pozitivitu na covid. Podle výsledků buď nechá výjimky pro pendlery, nebo zavede přísnější opatření. "Díky velkému zájmu o testování budou mít velký reprezentativní vzorek," řekla Fink.

V okrese Regen zatím pendleři nemusí mít povinně testy, kdežto v sousedním okrese Cham už je podle Fink musí při kontrolách předkládat ode dneška; okres pendlery testuje také zdarma, ale přímo v Chamu. Regen to zatím nechce nařizovat.

Testovací stanice v Bayerisch Eisensteinu jsou otevřené do středy a pendleři si mohou nechat udělat test bez předchozí registrace. Pendlera okamžitě po otestování pustí do Německa a výsledky mu zašlou. "Prosíme zájemce, aby přišli do 17:30, pak už by je stanoviště, vzhledem k frontám, nestihly obsloužit," uvedla Fink.

"Zájem je velký, opravdu to odsýpá. Vejdete dovnitř, ukážete kartičku zdravotní pojišťovny, potvrzení od zaměstnavatele, vezmou vám stěry z úst, což se nám líbilo, že to není z nosu. Celé uvnitř to trvá asi dvě minuty," popsal testování jeden z oslovených pendlerů.

Jan Průha ze sdružení Pendleři bez hranic to považuje za vstřícný krok. "Čeští pendleři mají pořád výjimku od bavorské vlády. Musí mít jen potvrzení, že jsou zaměstnáni v Německu. Kontroly na přechodech zatím nejsou," uvedl. Povinnost mít negativní test kromě okresu Cham není, pouze pokud to vyžadují jednotlivé firmy, které ho i proplácí. Podnik, kde Průha pracuje, požaduje od pendlerů z ČR test na covid každý týden.

Německo zařadilo ČR od 25. září mezi rizikové oblasti. Návštěvník, který nemá výjimku a neprokáže se negativním testem na covid-19, musí do čtrnáctidenní karantény.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pendleři, koronavirus, zaměstnání, práce, testy, zdarma testy na hranici, COVID-19, Bayerisch Eisenstein, Německo, Česko, Regen, Cham, Dolní Bavorsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky pendlerů využily na přechodu v Bavorské Rudě možnost otestovat se zdarma na covid  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.