Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nálezů covidu o víkendu ubylo, nouzový stav asi zatím nebude

Růst počtu potvrzených případů koronaviru v ČR v celkových číslech o víkendu zpomalil, sobotní nárůst o 2046 případů byl však nejvyšší od počátku epidemie v zemi ve volném dni, kdy se testuje méně. Počet lidí, kteří v České republice zemřeli s nákazou koronavirem, překročil 500. Do dnešního podvečera přibylo 577 potvrzených případů nákazy, což je zhruba polovina toho co v sobotu ve stejný čas.

Vláda v pondělí plánuje obnovit Ústřední krizový štáb (ÚKŠ), naopak opětovné vyhlášení nouzového stavu zatím ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) navrhovat nebude. Kabinet by o tom ale měl debatovat, stejně jako o budoucích opatřeních proti šíření nákazy. Politici i hygienici se většinou zasazují o to, aby se co nejdéle nedotkla škol, naopak vztahovat by se mohla na hromadné akce a na diváky na stadionech.

V pátek v Česku přibylo 2111 potvrzených případů nákazy koronavirem, což bylo zhruba o tisícovku méně, než byl čtvrteční rekord, kdy mělo pozitivní test 3130 lidí. Za sobotu dospěly úřady k 2046 nově potvrzeným nákazám. Aktuálně nakažených je 23 635 lidí, většina má mírný průběh nemoci. Hospitalizovaných je 503 lidí, z toho 87 ve vážném stavu.

V Plzeňském kraji je aktuálně 866 nemocných s koronavirem. To je o 73 více, než uváděli hygienici v pátek. Nejvíce covid pozitivních osob je v Plzni (303), následuje jižní Plzeňsko (204), severní Plzeňsko (144). Na Klatovsku je 90 nakažených, na Rokycansku 61, Domažlicko hlásí 36 a Tachovsku 28 nemocných.

Podle vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Romana Prymuly lze v dohledné době očekávat denní přírůstky mezi 6000 až 8000. Reprodukční číslo, které udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden infikovaný, se podle něj nyní blíží 1,8. Podle vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by celostátní uzavření škol a vyhlášení nouzového stavu mohlo nastat, když reprodukční číslo překročí 2. Návrh vyhlásit stav nouze však Vojtěch na vládě v pondělí nepřednese, čeká na toto téma jen diskusi. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) není nouzový stav v nejbližší době "na stole".

Politici a hygienici nyní zvažují další opatření, která by mohla zpomalit nárůst počtu nakažených, uvažují především o omezení hromadných akcí a účasti diváků na sportovních utkáních. Podle hlavní hygieničky Jarmily Rážové by uzavření středních škol, druhého stupně a především prvního stupně základních škol mělo naopak být až nejzazším opatřením.

Hamáček, který by měl být v pondělí znovu ustaven šéfem obnoveného Ústředního krizového štábu, řekl deníku Právo, že nastal čas maximálně omezit sociální kontakty, což znamená zrušit hromadné akce. S ministrem kultury Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) se však v sobotu shodl, že by se to nemělo týkat kulturních akcí, kde lidé sedí, mají roušky a dodržují se základní hygienická pravidla. Za fatální chybu Hamáček považuje to, že se odkládalo znovuzavedení roušek.

Pokud přibude další tisícovka pacientů nakažených covidem-19 vyžadujících intenzivní péči, nebudou v ČR již žádná záložní lůžka. V případě denního nárůstu 4000 nakažených a více, budou muset nemocnice začít omezovat péči o pacienty, kteří trpí jinými onemocněními, řekl v ČT předseda České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý. Podle něj by mohla tato situace nastat již na konci příštího týdne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský, infekční onemocnění, Česko, nouzový stav, Adam Vojtěch, Ústřední krizový štáb, Jan Hamáček, ANO 2011, Plzeňský kraj, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nálezů covidu o víkendu ubylo, nouzový stav asi zatím nebude  |  Koronavirus  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.